Mogelijke mestfraude in Zuid-Drenthe, NVWA doet inval

Mesttank
Bij mesttransporten werd mogelijk gefraudeerd © RTV Drenthe
Een bedrijf in het zuiden van Drenthe wordt verdacht van mestfraude. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed gisteren een inval bij het bedrijf.
Daarbij zijn onder meer de bedrijfsadministratie en mestmonsters in beslag genomen. Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie heeft de zaak nu in strafrechtelijk onderzoek.
Om welk bedrijf het gaat en waar het is gevestigd, is niet bekend gemaakt. Wel is duidelijk dat het gaat om een zogenoemde mestintermediair, een bedrijf waar veehouders terecht kunnen met hun mestoverschotten en anderen kunnen er weer mest afnemen.

Strenge regels

In Nederland is een mestoverschot en er gelden strenge regels rond het gebruik van mest, zo meldt de NVWA. Zo moeten veehouders die meer mest produceren, dan zij op hun eigen land mogen gebruiken, het overschot afvoeren. Daar zijn kosten aan verbonden. Sommige akkerbouwers ontvangen graag meer mest dan zij op hun land mogen gebruiken, voor betere groei van hun gewassen.

Mestmonsters en vervoersbewijzen

Het onderzoek naar het verdachte bedrijf richt zich onder meer op de vervoersbewijzen die opgemaakt moeten worden bij vervoer van dierlijke meststoffen. Het bedrijf zou dit niet bij elk mesttransport hebben gedaan. Ook zou het bedrijf mestmonsters manipuleren. Die monsters moeten duidelijk maken hoeveel fosfaat en stikstof de vervoerde mest bevat.
Door de vermoedelijke fraude is het volgens de NVWA onduidelijk hoeveel mest het bedrijf daadwerkelijk afvoert bij veehouders en kunnen afnemers mogelijk meer meststoffen op hun land uitrijden dan dat wettelijk mag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl