Flevoland laat duizend edelherten Oostvaardersplassen afschieten

Duizend herten zullen worden afgeschoten (Rechten: Robin Utrecht/ANP)
Duizend herten zullen worden afgeschoten (Rechten: Robin Utrecht/ANP)
LELYSTAD - Flevoland laat zo snel mogelijk 980 edelherten in de Oostvaardersplassen afschieten. Ongeveer 180 konikpaarden verhuizen naar een gebied elders in Europa.
Dat besluit hebben Provinciale Staten van Flevoland woensdagavond na een urenlang debat genomen. GroenLinks en de Partij voor de Dieren waren tegen.

Drenten in Flevoland

Veel Drenten protesteerden begin dit jaar bij de Oostvaardersplassen tegen het verhongeren van duizenden dieren tijdens de winter. Door die acties besloot de provincie Flevoland dat de dieren moesten worden bijgevoerd, tot vreugde van de actievoerders.

Lees meer: Drentse demonstranten Oostvaardersplassen gaan door met acties

Na het schieten van de herten en het verplaatsen van de paarden blijven nog 1100 herten, paarden en koeien in het natuurgebied over. Samen gaan die dieren in een kleiner gebied leven, maar wel met meer beschutting rondom. Staatsbosbeheer moet met een plan komen hoe het grootschalige afschot het best kan plaatshebben.

'Nooit meer'

Een meerderheid van de twaalf politieke fracties in de Staten onderschreef grotendeels de nieuwe beheeradviezen van een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel (CDA). Het advies kwam na een strenge winter waarin duizenden dieren bezweken. Dat mag nooit meer gebeuren, vinden alle Flevolandse politici.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl