TU Delft: schades in buitengebied kunnen ook door aardbeving komen

Schade aan woningen buiten de aardbevingszone kan ook door bevingen komen (Rechten: Hielke Meijer/RTV Drenthe)
Schade aan woningen buiten de aardbevingszone kan ook door bevingen komen (Rechten: Hielke Meijer/RTV Drenthe)
DELFT - Schade aan woningen die verder weg liggen van het Groninger gasgebied kan ook zijn veroorzaakt door gaswinning. Dat blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Delft onder 69 huizen die in het voormalige "buitengebied" staan.
Tot voor kort werd uitgesloten dat die schade te maken kon hebben met gaswinning. Tal van bewoners van dat voormalige buitengebied, waaronder ook delen van Noord-Drenthe, kregen nul op het rekest van de NAM en het Centrum Veilig Wonen.
De Nationaal Coördinator Groningen vroeg de TU Delft volgens RTV Noord daarom in 2016 om daar onderzoek naar te doen. Dat onderzoek bewijst nu het tegendeel.

Geen buitengebied meer

Het buitengebied bestaat overigens niet meer. Met ingang van het nieuwe schadeprotocol in maart van dit jaar moet alle schade waarbij het vermoeden bestaat dat het door mijnbouwactiviteiten komt, worden vergoed. Het maakt dan niet uit of het huis in Loppersum staat of in Zuidlaren.
Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen bepaalden eerder al dat ook Drenthe binnen het aardbevingsgebied valt. Statistisch gezien horen volgens hen ook de gemeente Tynaarlo, Noordenveld en Aa en Hunze bij het gebied waarin schade kan ontstaan na een aardbeving.

Mogelijk wel door bevingen

Volgens onderzoeker Karel Terwel van de TU Delft kan scheurvorming verschillende oorzaken hebben. De grond kan zakken, door temperatuurverschillen kan materiaal bewegen, maar ook door aardbevingen kan de scheur ontstaan.
"Het is onder bepaalde waardes niet mogelijk dat een beving op zich schade veroorzaakt', zegt hij. Maar als het gebouw al op scherp staat en er is bijna een scheur, dan heeft het alleen maar dat laatste tikje nodig. "Dat laatste tikje kan ook een beving zijn."
Lees meer: Een derde schades Zuidlaren 'mogelijk beïnvloed' door aardbeving

Onderbouwing

Terwel benadrukt dat het laatste tikje ook een andere oorzaak kan hebben, maar belangrijker is: "We kunnen de aardbeving niet uitsluiten, en dat is een verschil met voorheen. Bewoners hebben dat altijd al gedacht, wij hebben het nu verder onderbouwd."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl