Eerste staking ooit bij waterbedrijf Vitens

Klanten komen tijdens de staking niet zonder water te zitten (Rechten: ANP/Jeroen Jumelet)
Klanten komen tijdens de staking niet zonder water te zitten (Rechten: ANP/Jeroen Jumelet)
MEPPEL - Medewerkers van waterbedrijf Vitens leggen maandag het werk neer. Met de werkonderbreking willen ze hun eisen voor een betere cao kracht bijzetten. Volgens de vakbonden is het de eerste staking ooit bij een waterbedrijf in Nederland.
Vitens verzorgt in Drenthe het water in de gemeenten Meppel en Westerveld.

Betere cao

Werknemers uit Zwolle, Leeuwarden, Arnhem en Utrecht doen mee aan de cao-actie. Stakers gaan protesteren voor het hoofdkantoor van Vitens. Hoeveel mensen aansluiten bij de acties, kan FNV-bestuurder Linda Groen niet precies zeggen. Wel is volgens haar de helft van alle medewerkers aangesloten bij een vakbond. "We laten bussen rijden in de hoop dat er zoveel mogelijk mensen mee gaan staken. We hopen op zo’n honderd stakers."
Personeel van waterbedrijven voert al langer actie voor een betere cao. Ze eisen onder meer een loonsverhoging van 2,5 procent per jaar met terugwerkende kracht. Daarnaast zijn ze boos over niet nagekomen salarisgaranties. "De bottleneck heeft onder ander te maken met de loonsverhoging. De werkgever wil een onderscheid maken tussen twee type werknemers, waarbij de ene groep meer salarisverhoging krijgt dan de andere. Daar zijn wij het natuurlijk niet mee eens."

'Kraan gaat niet dicht'

Klanten van Vitens hoeven overigens niet te vrezen voor een acuut watertekort. Waterbedrijven hebben de wettelijke verplichting water te blijven leveren en de actievoerders willen daar niet aan tornen. "We gaan niet zomaar de waterkraan dichtdraaien'', aldus Groen. "We kennen onze verantwoordelijkheden. Water is een eerste levensbehoefte. Het water blijft stromen."
Wel zullen naar verwachting afspraken met bijvoorbeeld monteurs van Vitens worden geschrapt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl