Buma tijdens bezoek aan informateur Hamer: 'Wij als Noorden kunnen iets brengen'

Sybrand Buma
Buma brak vandaag een lans voor Noord-Nederland © ANP/Hollandse Hoogte/Robin Utrecht
Burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma bracht vandaag een bezoek aan informateur Mariëtte Hamer, die zich bezighoudt met de kabinetsformatie. Buma onderstreepte bij zijn bezoek in Den Haag onder meer het het belang van het in april gepresenteerde Deltaplan.
"De boodschap die ik heb gegeven is dat ik het Deltaplan heel belangrijk vind voor het Noorden", zei de burgemeester van de Friese hoofdstad. Ook bracht hij in dat 'het Noorden echt iets kan brengen'. "De grote opgave van het kabinet wordt het herstel na de coronacrisis. Dat kan de Randstad niet alleen, daar heb je het hele land voor nodig."

Deltaplan

Daarom sprak Buma namens het Noorden ook over betere treinverbindingen, die een prominente plek krijgen in het gepresenteerde Bouwstenen voor het Deltaplan. Belangrijke spoorlijnen voor Drenthe in dat Deltaplan zijn de Lelylijn en de Nedersaksenlijn. Ook moet reizen over bestaand spoor vanuit Noord-Nederland naar het westen van het land sneller. Al die spoorinfrastructuur moet samen 9,5 miljard euro gaan kosten.
"Dat moet betere verbindingen en een grotere kracht van onze economie opleveren. Het gaat dus mede om de Lelylijn, verbindingen rechtstreeks naar Leeuwarden en Groningen", zegt Buma tegenover Omrop Fryslân.

Woningbouw

In ruil voor de aanleg van nieuw spoor en het verbeteren van bestaand spoor willen de noordelijke provincies samen met Flevoland 220.000 extra woningen bouwen. In Drenthe betekent dat 45.000 nieuwbouwwoningen extra bovenop de al geplande 15.000.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl