'Extreem winterweer' heeft nauwelijks invloed gehad op dijken

Dijk inspectie WDO Delta
De dijk wordt geïnspecteerd © WDO Delta
De dijken in het gebied van het Waterschap Drents Overijsselse Delta hebben de winter goed doorstaan. Dat meldt het waterschap na de halfjaarlijkse check. De invloed van het extreme winterweer op de dijken valt mee en ook is de graafschade van honden afgenomen.
"Afgelopen winter hadden we te maken met sneeuw, vorst en hoogwater. We waren erg benieuwd of dit invloed zou hebben op de dijken. Dat valt erg mee", zegt dijkbeheerder Wijnand Evers. "Alleen de schades door konijnen en rijspoorschades kwamen we iets meer tegen."

Minder dieren

Uitgezonderd van de konijnen, nam het aantal dieren in de dijken af. Volgens tellingen van het waterschap waren de dijken op 72 plekken beschadigd door honden. Dat was vorig jaar op 184 plekken. Het aantal schades door muskusratten nam ook af, van 35 naar 17 plekken.
Het waterschap houdt daarnaast bevers in de gaten. "In tegenstelling tot het hoogwater van vorig jaar, kwamen dit jaar de bevers wel naar de dijk. Tijdens de inspectie vonden we geen bevergangen die zijn gegraven tijdens het hoogwater", zegt de dijkbeheerder.

Droogte

De dijken hebben nog steeds te kampen met de gevolgen van de droogte van de afgelopen jaren. Wel gaat dat de goede kant op, zegt het waterschap. De gevolgen zijn steeds minder zichtbaar. Dat komt door de vele neerslag in de wintermaanden. Daardoor zijn ook veel plantensoorten weer in grotere hoeveelheden terug te zien op de dijk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl