Zoek het uit! - Zijn ringslangen gevaarlijk?

De ringslang in Bovensmilde (Rechten: Trienke de Bruin)
De ringslang in Bovensmilde (Rechten: Trienke de Bruin)
BOVENSMILDE - "Er lag een ringslang op ons erf! Zijn deze dieren gevaarlijk, en wat moet je doen als je er eentje vindt?" Deze vraag stuurt Trienke uit Bovensmilde naar Zoek het uit!. En omdat het vandaag de Dag van de Slang is, is dit hét moment om dat uit te zoeken!
In Nederland leven drie soorten slangen die ook alledrie in Drenthe voorkomen: de adder, de gladde slang en de ringslang. En in Eelde kronkelt ook nog de rattenslang rond, die niet van nature in Nederland voorkomt maar nu toch
, ook in Peize.

Gevaarlijk?

"Ik schrok me kapot toen ik dat beest onder de heg zag liggen. We dachten dat het een stuk tuinslang was!" Trienke ging snel naar binnen om hulptroepen op te trommelen in de vorm van haar zoon en schoonzoon, maar toen die er waren had de slang al het hazenpad gekozen. "Hij was ook net zo snel weer weg. Maar ik vond het wel griezelig, is zo'n beest eigenlijk gevaarlijk?"
Het antwoord is snel gevonden: nee, een ringslang is niet gevaarlijk. Hoewel het dier er indrukwekkend uitziet met een lengte van meer dan een meter en groene schubben, zal hij zelfs bij directe bedreiging maar zelden bijten. Het dier is niet giftig en ontzettend schuw.

Wat te doen als je een ringslang vindt

De aanpak van een ringslang is heel simpel: laat 'm met rust. Het is zelfs bij de wet verboden om de ringslang te vangen of te verstoren. Een ringslang laat zich alleen zien als hij even lekker in de zon wil liggen. Wordt hij bij zijn zonnebaad-sessie gestoord, dan gaat hij zelf wel weg.
En dat is waarschijnlijk ook wat er gebeurde bij de ringslang in de tuin van Trienke. Ze woont in Bovensmilde, in een buitengebied tegen het Fochteloërveen aan. Dat ze daar de ringslang tegenkwam, is geen toeval. Boswachters zijn namelijk bezig om de dieren zich meer te laten vestigen in Drenthe, onder andere in het Fochteloërveen. Dat natuurgebied is bij uitstek geschikt voor de slang.

Lees meer: Boswachter Albert Broekman maakt broeihopen voor de ringslang

Om de ringslangen zich welkom te laten voelen zijn er broeihopen aangelegd. Hierin kan de ringslang haar eieren leggen, en doordat de temperatuur in de hopen compost of mest oploopt, worden de eieren uitgebroed.
In onderstaande video zie je het bezoek van ROEG! aan De Onlanden waar eind vorig jaar broeihopen werden aangelegd:
Hoe verleid je ringslangen om naar de Onlanden te komen?
De ringslang is dus ongevaarlijk, maar hoe zit dat met de adder, de gladde slang, en die vreemdeling, de Russische rattenslang?

Adder

Als je een adder treft, kan dat wel degelijk gevaarlijk zijn. De slang is te herkennen aan het zigzagpatroon op de rug en koperbruine tot rode ogen met verticale pupil. De kleur van een adder kan variëren van grijs, geelbruin tot bruin of rood.
De beet van een adder is giftig, maar zelden fataal. De adder bijt alleen als hij in het nauw gedreven wordt, bijvoorbeeld als je bovenop de slang gaat staan.

Tynaarlo

In de eerste helft van de vorige eeuw overleden drie mensen na een adderbeet, onder wie een 12-jarige jongen bij Tynaarlo die met blote voeten over de hei had gelopen. Hij verzweeg dat hij gebeten was en stierf na 9 dagen.
Hoewel adderbeten nog wel voorkomen, zijn er de laatste tijd geen sterfgevallen meer. Als je gebeten wordt door een adder, zoek dan wel zo snel mogelijk medische hulp!

Gladde slang

De gladde slang is niet giftig. De belangrijkste kenmerken van de gladde slang zijn de bruine tot grijsbruine kleur, de gladde schubben, de donkere vlekkenrijen op de rug en staart, de eivormige kop met een ietwat spatelvormige snuit, gele ogen en een ronde pupil. Voor deze slang hoef je niet op de loop te gaan, maar laat hem wel met rust, want ook dit is een beschermde diersoort.

Russische rattenslang

De Russische rattenslang is een wurgslang, maar ongevaarlijk voor mensen. Het dier hoort eigenlijk niet in Nederland thuis, maar een dorpsbewoner van Eelde liet daar in 2002 vier slangen vrij en de dieren plantten zich succesvol voort in de buurt van het vliegveld.
Sindsdien worden ze ook af en toe in tuinen gesignaleerd. Deskundigen denken dat het een blijvertje is. De Russische rattenslang kan rond de twee meter worden.

Zoek het uit!

Met onze rubriek 'Zoek het uit!' willen we door jullie aan het werk gezet worden. Wij gaan aan de slag met de door jou ingestuurde vragen. Heb jij ook een vraag over je woonplaats, regio of iets anders dat te maken heeft met Drenthe? Stel je vraag!

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.