Geen werkstraf maar boete voor veroorzaken dodelijk ongeval Valthermond

bloemenzee
Na het ongeluk ontstond er een bloemenzee bij de plek waar de twee mannen om het leven kwamen © Van Oost Media
Een 38-jarige man uit Ter Apel moet voor het veroorzaken van een ernstig ongeval bij Valthermond, waarbij twee jonge mannen uit Musselkanaal (17) en 2e Exloërmond (18) om het leven kwamen, een boete van duizend euro betalen. Daarnaast is hem een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar opgelegd. Tegen de man was een werkstraf van 240 uur en een jaar rijontzegging geëist.
Het ongeval gebeurde op 16 september 2019 op de Drentse Mondenweg bij Valthermond.
De rechter komt tot een lagere straf, omdat de Ter Apeler zich schuldig heeft gemaakt aan een verkeersovertreding en niet aan een verkeersmisdrijf. De officier van justitie ging uit van het laatste, omdat de man uit Ter Apel ongeveer 140 kilometer per uur zou hebben gereden, waar tachtig is toegestaan. Dit bleek uit een onderzoek naar het airbagsysteem.

Botsing

De man had daarbij met stadslicht gereden, aldus de officier van justitie. Door de slechte verlichting en de hoge snelheid waarop de 38-jarige bestuurder reed, werd zijn wagen te laat door de automobilist uit 2e Exloermond opgemerkt, toen hij de Drentse Mondenweg opdraaide. Alleen de man uit Ter Apel overleefde de botsing die vervolgens ontstond.
Het voertuig van de Ter Apeler kon niet volgens de gebruikelijke wijze worden onderzocht, waardoor er onderzoek gedaan werd naar de airbaggegevens. Dit gebeurde in Frankrijk. Dit onderzoek is in Nederland niet door een deskundige gecheckt en kan daarom niet als bewijs worden meegenomen, vond de rechter.

Fel licht

Een getuige verklaarde direct na het ongeval dat de man uit Ter Apel te hard reed. Hoe hoog die snelheidsovertreding is geweest, blijft onduidelijk. Ook vond de rechter onvoldoende bewezen dat de man alleen met stadslichten reed. Uit de verklaring van een getuige bleek dat de koplampen van de wagen van de Ter Apeler fel licht uitstraalden en voor haar van twee- tot driehonderd meter afstand goed zichtbaar waren.

Geen voorrang verleend

De auto van de slachtoffers draaide vanaf de Valtherdijk de Drentse Mondenweg op. Ze hadden moeten stoppen om de Range Rover voor te laten gaan, maar uit het politieonderzoek is gebleken dat ze dat niet hebben gedaan. Met een snelheid van zo'n 50 kilometer per uur zijn de voorrangsweg op gereden. Dat blijkt onder meer uit de verklaring van een vrouw die het ongeluk heeft zien gebeuren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl