Van drugsverslaafde naar documentairemaakster

EMMEN - Judith is achttien jaar, ex-drugsverslaafd en documentairemaakster. Haar documentaire 'Ik ben OK', over haar verleden met drugs, is een project van theaterschool Loods13 en gaat donderdagavond in première in de bioscoop in Emmen.
Toen Judith veertien jaar was experimenteerde ze op school met blowen. Stapje voor stapje mondde dat uit in veel speedgebruik en af en toe cocaïne.

Drugsverslaving

"Het geestelijke effect was dat ik altijd door kon gaan, niet hoefde te slapen en geconcentreerd was. Ik was altijd heel druk in mijn hoofd en dat kon ik compenseren met speed. De nadelen waren dat je heel dun werd en er slecht uit ging zien. Dat moet je niet willen", vertelt de filmmaakster. "De mensen om me heen werden bezorgd, maar dat heb je niet door als je verslaafd bent. Over mijn thuissituatie op dat moment praat ik liever niet, dat komt ook niet sterk in de documentaire naar voren."

Op een gegeven moment kon het niet langer en begon Judith aan een afkickprogramma. Dat was een succes en inmiddels is ze al een jaar helemaal clean. Ze pakte school weer op en met Loods13 besloot ze een documentaire te maken over drugsverslaving. Dat vond ze heftig: "Je komt jezelf weer tegen en ziet wat je hebt meegemaakt. Toch is het ook mooi, omdat je het hiermee een beetje achter je kunt laten. Je sluit het alleen nooit helemaal af."
In de film en in de media is Judith niet herkenbaar in beeld. Daar heeft ze over nagedacht: "Omdat er nog steeds een taboe op zit, ook al ben je helemaal clean, heb ik besloten in zoverre anoniem te blijven, omdat ik er last van zou kunnen krijgen met werk vinden of in mijn latere privéleven."

Hulp van de burgemeester

Judith startte in maart een crowdfundingsactie op internet om haar documentaire te kunnen bekostigen. Een van de eerste donateurs was burgemeester Eric van Oosterhout. Hij was erg geïnteresseerd in het verhaal van Judith. Hij nodigde de jonge documentairemaakster uit op het gemeentehuis om persoonlijk een donatie van 250 euro te doen. De crowdfunding was een succes: ruim 60 donateurs boden samen een bedrag van meer dan 3000 euro aan.

Jebroer

Voor de documentaire mocht Judith muziek gebruiken van rapper Jebroer. Het nummer 'Tranen in camouflage' gaat over een vriend van de rapper die nu op straat leeft als drugsjunkie. "We hadden hem een berichtje op Instagram gestuurd en binnen tien minuten reageerde hij. Van hem mochten we het nummer gebruiken voor in de film. Later heb ik hem nog gesproken. Als hij niet aan het toeren was, zou hij misschien ook bij de première aanwezig zijn geweest", vertelt Judith.

Project Loods13

Theaterschool Loods13 biedt een tussenjaar voor jonge mensen die ervaring willen opdoen in de theaterkunst. Het project draagt de naam 'Ik kan het maken'. Zo wil Judith na de havo graag de opleiding Audivisual Media in Utrecht doen. Een documentaire zorgt er misschien voor dat ze sneller aangemeld kan worden. Daarnaast staat het goed op haar cv. Tijdens het jaar werkt een professionele coach met de leerlingen aan de producties. In het geval van Judith was dat filmmaker Hans Dirven. Hij leerde Judith haar verhaal te vertellen door middel van haar eigen filmmateriaal en videobewerkingen.

Première

De première van de documentaire, die ongeveer een half uur duurt, vindt donderdagavond plaats in Kinepolis in Emmen. De documentaire zou eerst plaatsvinden in een zaal voor 140 mensen, maar door de ruime belangstelling is er geruild met een grotere zaal. Mensen die nieuwsgierig zijn en de gratis voorstelling willen bijwonen, kunnen zich aanmelden bij Iris Offringa van Loods13 via dit mailadres.

Voorlichtingen

Na de première wil Judith de film graag vertonen op middelbare scholen. "Ik denk dat voorlichtingen beter aanslaan als ze worden gehouden door een ervaringsdeskundige van hun eigen leeftijd. Ik wil niet per se mensen waarschuwen voor de gevaren van drugsgebruik, maar vooral mijn verhaal laten zien." Daarnaast gaat ze de documentaire inzenden voor filmfestivals in Assen en Leeuwarden.
De documentaire betekent veel voor Judith: "Ik zie de documentaire niet als afsluiting, maar als een eerste stap naar wat ik wil worden. Dat is maker van films of documentaires."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl