Aardbeving van 2.0 op schaal van Richter in Dalen

DALEN - Uit metingen van het KNMI blijkt dat er vanochtend een aardbeving is geweest in Dalen. Er werd een trilling van 2.0 gemeten op de schaal van Richter.
De beving vond plaats op een diepte van drie kilometer. Läslo Evers, seismoloog bij het KNMI in De Bilt, geeft aan dat het niet ongewoon is voor dat gebied. "In de buurt van Dalen wordt gas gewonnen. We denken ook dat de trilling daar mee te maken heeft." Maar heel vaak komt het ook niet voor, vertelt Evers. "In 2000 en 2002 zijn er ook bevingen in de buurt van Dalen geweest."

Lees meer: TU Delft: schades in buitengebied kunnen ook door aardbeving komen

Zover bekend zijn er nog geen schademeldingen binnengekomen, laat het KNMI weten. Evers: "Mensen kunnen op onze website een enquêteformulier invullen en aangeven of ze iets hebben gevoeld." Tot nu toe hebben twee mensen dat gedaan. "Die gaven aan dat het voelde alsof er een hele zware vrachtwagen door de straat reed."
Op social media wordt er bijna niet over de aardbeving in Dalen gesproken. "Het kan zijn dat mensen niks gevoeld hebben. De ene beving straalt wat meer uit dan de andere, en het ene huis is vatbaarder voor de trillingen dan de andere."

Toekomst

Volgens Evers hoeven inwoners van Dalen zich geen zorgen te maken voor de toekomst. "Het zijn relatief kleine gasvelden rondom die plaats, in tegenstelling tot die in Groningen. Ik zie geen aanleiding dat er meer bevingen gaan komen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.