VVD-fracties kraken Drentse energieambities

Zonnepaneel
Zonnepanelen © Pixabay
Alle twaalf VVD-fracties in de provincie Drenthe zullen een motie indienen met betrekking tot de Regionale Energiestrategie. Dat meldde Nanda Emmens vanavond tijdens de raadsvergadering van de gemeente Noordenveld. De liberalen vrezen dat de grote ambitie van de provincie Drenthe ten koste zal gaan van het landschap.
Tijdens de raadsvergadering kraakte Emmens de ambitie van de gemeente Noordenveld en de provincie Drenthe. Het 'bod' van Drenthe om 3,45 terawattuur op te gaan wekken, wordt door de VVD als te hoog gezien. Ook de 0,11 terawattuur die Noordenveld voor haar rekening neemt, is volgens de partij aan de hoge kant.

Paddenstoelen

Liever ziet de VVD dat Drenthe vasthoudt aan de energieprojecten die nu al in de steigers staan. Als alle voorgenomen plannen tot uitvoer zijn gekomen, wekt Drenthe 2,25 terawattuur op. "Die projecten hebben nu al impact op het landschap in Drenthe. Als we op dit tempo doorgaan, verpesten wij onze omgeving", aldus Emmens.
Emmens grijpt terug op een project in de eigen gemeente bij Zuidvelde. Daar moet een groot zonnepark verschijnen, hoewel lang niet alle inwoners daar op zitten te wachten. De VVD vreest dat grote energieprojecten en dergelijke dunbevolkte gebieden als paddenstoelen uit de grond zullen schieten.

Klem

Volgens de VVD zet Drenthe zich klem door haar hoge ambitie. "De ambitie wordt inwoners en raadsleden door de strot geduwd. Het enige wat wij mogen, is tekenen bij het kruisje", aldus Emmens.
De ChristenUnie Noordenveld tekende bij monde van Menne Kamminga bezwaar aan tegen deze opmerking. "Zo zien wij dat niet. Dit is een landelijke opgave die regionaal moet worden aangepakt in heel Nederland", aldus Kamminga. "Het vergallen van ons landschap heeft te maken met ons eigen gedrag, niet met de RES."

Kernenergie

Wethouder Kirsten Ipema benadrukte dat Noordenveld bepaald geen voorloper is in de energietransitie. "Onze bijdrage is zeer beperkt. Grote projecten hebben we hier nog niet", stelde ze.
De VVD bepleitte tot slot om ook kernenergie als serieuze optie in de RES mee te nemen. Dit idee vond geen gehoor bij wethouder Ipema.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl