Ook glasvezel voor recreatieparken en afgelegen woningen in De Wolden

De kabelhaspel van Glasvezel De Wolden bij een boederij (Rechten: Glasvezel De Wolden)
De kabelhaspel van Glasvezel De Wolden bij een boederij (Rechten: Glasvezel De Wolden)
ASSEN/ZUIDWOLDE - Het bewonersinitiatief Glasvezel De Wolden krijgt een extra lening van twee miljoen euro van de provincie. Daarmee kunnen woningen die net buiten de gemeentegrens vallen en vakantiewoningen alsnog worden aangesloten op glasvezel.
Het extra geld is volgens Marja Jonkers van Glasvezel De Wolden nodig om panden aan te sluiten in “randgebieden.” ‘Vaak zijn dat woningen net buiten de gemeentegrens waarvan de bewoners aan de overkant van de straat zien dat wij glasvezel aan leggen en zelf buiten de boot vallen.'
En het geld wordt gebruikt om toch glasvezel op recreatieparken aan te leggen. Vorig jaar kwamen er protesten van eigenaren van huizen op vakantieparken omdat de aanleg van glasvezel aan hun neus voorbij dreigde te gaan.

Veel glasvezel

In De Wolden zijn ze al heel ver met de aanleg van glasvezel. Die aanleg is ontstaan vanuit een burgerinitiatief, omdat commerciële kabelbedrijven er geen glasvezel aan willen leggen. In de Wolden wonnen ze er zelfs een Europese prijs mee. In totaal worden ruim elfduizend adressen aangesloten, vierduizend daarvan moesten tot voor kort internetten via de oude koperen telefoonlijn van de KPN. Daarvoor werd al eerder een lening van 9 miljoen beschikbaar gesteld.
Met hulp van netbeheerder RENDO en de provincie kregen de inwoners het toch voor elkaar. Die methode wordt inmiddels in bijna alle buitengebieden van Drenthe gebruikt, omdat ook die gebieden niet interessant zijn voor commerciële kabelbedrijven.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.