Oud-premier Dries van Agt wil getuigen over De Punt

Dries van Agt: Ik hoop bijna dat ik word opgeroepen. Dan zal ik vertellen hoe de waarheid is. (ANP/Bert Maat)
Dries van Agt: Ik hoop bijna dat ik word opgeroepen. Dan zal ik vertellen hoe de waarheid is. (ANP/Bert Maat)
HILVERSUM - Oud-premier Dries van Agt wil graag getuigen in het proces over de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977. "Ik hoop bijna dat ik word opgeroepen. Dan zal ik vertellen wat de waarheid is", zei Van Agt vandaag in het programma Dit is de Dag.
Bij de beëindiging van de kaping kwamen zes van de negen kapers en twee gegijzelden om het leven. In een
probeert advocaat Liesbeth Zegveld namens de nabestaanden van twee doodgeschoten treinkapers te achterhalen wat er precies is gebeurd en of er een instructie was om alle kapers te doden. Zegveld wil meer getuigen daarover horen, onder wie Van Agt.
In gesprek met Thijs van den Brink van radioprogramma Dit is de Dag, zegt Van Agt: "Het idee dat wij tot zulke besluiten zouden kunnen komen, dat wij mensen zijn, bereid om te bewerkstelligen dat anderen rücksichtslos dood worden geschoten. Kom op, zeg!"

Lees meer: Zijn de treinkapers van De Punt geëxecuteerd? De rechter beslist eind juli

Volgende week woensdag doet de rechtbank uitspraak en zal blijken of het een eindoordeel of een tussenvonnis wordt. Een tussenvonnis zou betekenen dat de rechtbank toch meer informatie wil over de kwestie, mogelijk door nieuwe getuigen op te roepen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl