Minder tekenbeten door droog en warm weer

Er zijn minder meldingen van tekenbeten door de droogte (Rechten: pixabay.com)
Er zijn minder meldingen van tekenbeten door de droogte (Rechten: pixabay.com)
ASSEN - Het aantal meldingen van tekenbeten is uitzonderlijk laag voor de tijd van het jaar.
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen University zijn de afgelopen weken zo'n twee derde minder meldingen binnengekomen dan in dezelfde periode in de voorgaande jaren.
De daling heeft vermoedelijk te maken met het warme, droge weer van de laatste tijd.

Teken vermijden warmte

De kans op een tekenbeet is het grootst in de natuur. "Wellicht zoeken meer mensen verkoeling in het zwembad of op het terras, maar bekend is dat teken uitdroging vermijden door bij heel warm en droog weer dieper in de strooisellaag te kruipen", aldus het RIVM.
In Drenthe worden veel tekenbeten geconstateerd. Relatief gezien heeft de gemeente Westerveld de meeste tekenbeten van heel Nederland.

Lees meer: Bekijk hier hoeveel mensen de ziekte van Lyme opliepen in jouw gemeente

Hoewel teken tijdelijk minder actief lijken, blijft het volgens het RIVM verstandig om na een bezoek aan bossen, parken of duinen alert te zijn op beten. Hoe sneller een teek wordt verwijderd, des te kleiner de kans op besmetting met de ziekte van Lyme of andere aandoeningen die door de beestjes worden overgedragen.
In juni en juli zijn er volgens het RIVM gemiddeld een half miljoen miljoen tekenbeten in Nederland.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.