Laarhove of De Lodewijk, inwoners mogen kiezen hoe de Zuidlaarder wijk gaat heten

Albert Heijn op de Prins Bernhard Hoeve in Zuidlaren
Albert Heijn op het terrein van de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Hoe gaat de nieuwe wijk achter het terrein van de voormalige Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren heten? De inwoners van Zuidlaren mogen van de gemeente Tynaarlo kiezen uit twee namen. Laarhove en De Lodewijk.
Zuidlaarders hebben afgelopen winter zelf de mogelijkheid gekregen om een naam in te dienen. Daar koos het college van burgemeester en wethouders - na overleg met de straatnamencommissie - deze twee namen uit.

Laarhove

Volgens de straatnamencommissie refereert de naam Laarhove aan de "rijke historie en ruimtelijke kwaliteit van de plek en haar omgeving". "De naam roept een brede, stijlvolle associatie op waaronder het beeld van een mooie landelijke woonomgeving.", aldus de commissie. "In de straatnaamgeving zijn kansen om de toevoeging hove, hoeve of hof toe te passen mits dit logisch bij de woonomgevingen past."

De Lodewijk

De naam De Lodewijk refereert volgens de commissie naar Lodewijk van Heiden. Hij was een bewoner van Laarwoud (de Havezate naast het terrein, red.) en een Russische zeeheld (1773-1850). "Lodewijk van Heiden heeft als admiraal in dienst van de Russische marine een belangrijke rol gespeeld in de Slag van Navarino tegen de Turks-Egyptische vloot, die de onafhankelijkheid van Griekenland inluidde", weet de commissie. "Vaak wordt verondersteld dat het kinderliedje Berend Botje over Lodewijk van Heiden gaat."
Tot 7 juni aanstaande kunnen inwoners van Zuidlaren hun voorkeur doorgeven via samenzuidlaren@tynaarlo.nl, door in de onderwerpregel de voorkeursnaam te zetten.

Over de wijk

De woonwijk wordt wat de gemeente betreft zoveel mogelijk ingepast in de landschappelijke omgeving. De fietsers en voetgangers hebben, ook figuurlijk, voorrang; de auto is te gast. Parkeren gebeurt zoveel mogelijk op eigen terrein.
Bij de ontwikkeling van de wijk moet ook volop aandacht komen voor de verandering van het klimaat, energietransitie en biodiversiteit. Omdat de woonwijk in een grondwaterbeschermingsgebied ligt, is onder meer warmte-koude-opslag in de bodem niet mogelijk.
Een gemêleerde woonwijk moet het worden, met ruimte voor diverse doelgroepen, allerlei soorten woningen en verschillende woonomgevingen. Met 235 tot 265 woningen. Als alles goed gaat, worden de eerste kavels in de nieuwe wijk eind 2023 of begin 2024 uitgegeven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl