Acht demonstranten boerenprotest Wijster vechten bekeuring aan bij rechter

Vanuit de lucht is goed te zien hoe druk het was in Wijster
Vanuit de lucht is goed te zien hoe druk het was in Wijster © Van Oost Media
Acht deelnemers van het boerenprotest op 8 juli van vorig jaar bij afvalverwerker Attero in Wijster weigeren hun opgelegde boete te betalen en staan vandaag voor de kantonrechter in Assen. Ze kregen de boete, omdat die dag tijdens het protest tractoren waren ingezet, dat twee dagen eerder door de Veiligheidsregio Drenthe was verboden.
De boeren en medestanders wilden met deze actie aandacht vragen voor de, volgens hen, onredelijke maatregelen die de overheid neemt om de stikstofproblematiek in Nederland in te dammen. De boeren worden hierdoor het meest geraakt, vinden zij. "Terwijl de grootste vervuiler van Drenthe zonder de juiste vergunningen elke dag stinkende stikstofdioxiden over weilanden en huizen uitstoot", laat het bestuur van Farmers Defence Force (FDF) op hun website weten.
Tekst gaat verder onder de video. Zo zagen de protesten in Wijster er destijds uit.
Terugblik op de boerenprotesten in 2020
De politie arresteerde 63 mannen, vrouwen en minderjarigen die zich na de blokkade bij de afvalverwerker hadden verzameld op een nabijgelegen erf van een akkerbouwer. Ze werden met een arrestantenbus naar het politiebureau in Assen gebracht. Daar verbleven zij enkele uren op een afgesloten binnenplaats, terwijl buiten het gebouw boeren en sympathisanten zich verzamelden. Onder luid gejuich werden ze later op de dag één voor één vrijgelaten.
Vijftien deelnemers kregen een boete van 390 euro mee. Vier betaalden direct op het bureau. Vijftien weigeraars kregen brief met een uitnodiging om op 19 november voor de kantonrechter in Assen te verschijnen. Zeven betaalden toen alsnog. De acht overgeblevenen willen vandaag dat de rechter hierover oordeelt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl