'Je moet moedig zijn om over psychische problemen te praten'

ASSEN - We moeten af van stigma's rond psychische aandoeningen. Dat vindt GGZ Drenthe. Daarom wordt er vandaag een internationale campagne gestart om vooroordelen hierover tegen te gaan.
Kinderpsychiater Cecil Prins-Aardema van GGZ Drenthe is zelf ervaringsdeskundige. Haar man is in het verleden opgenomen met een depressie. Tijdens die periode had zij contact met Andrés Martin, directeur van het Amerikaanse Yale Child Studycenter, waarmee ze de campagne Break the Stigma for Families heeft opgestart.
"Martin is een mentor van mij. Het is een invloedrijke kinderpsychiater, wereldwijd. Ik heb ooit een fellowship van hem gehad en zo ken ik hem. Hij is in Amerika op de fiets gestapt om aandacht te vragen voor dit thema. Ik zou naar hem toe gaan om hem op te vangen aan het einde van zijn campagne, maar vlak voor het eindpunt van die campagne is mijn man opgenomen met een heel ernstige depressie. Die campagne kwam voor mij toen in een heel ander daglicht te staan en zodoende werd ons contact intensiever. Hij is voor mij ook tot steun geweest en we hebben gezamenlijk de afgelopen maanden de internationale campagne meer vormgegeven", zegt Prins-Aardema.

Reacties

De kinderpsychiater van GGZ Drenthe vindt de campagne nodig, omdat volgens haar in de maatschappij anders wordt omgegaan met psychische problemen dan bijvoorbeeld met lichamelijke problemen. "Het is behoorlijk heftig als je geconfronteerd wordt met zulke ernstige psychische problemen in je eigen familie. Waar ik mij zelf zo veel meer bewust van ben geworden is dat er nog zo'n verschil is hoe mensen reageren als het gaat over een ernstige lichamelijke ziekte of ernstige psychische ziekte. Ik weet niet of het een taboe is, maar het is gewoon een heel groot verschil."

Schuldgevoel

De echtgenoot van Prins-Aardema heeft haar aangemoedigd om juist open te zijn over zijn psychische problemen. "Ik moest daar zelf aan wennen. Ik voelde mij schuldig en schaamde mij een beetje dat het mij als psychiater niet was gelukt om die depressie bij hem te voorkomen. Dat is wel apart. Ik denk niet dat oncologen dat hebben als een familielid kanker krijgt of een cardioloog als een familielid hartklachten krijgt. Dat besef heeft mij heel erg aan het denken gezet."
"Als afspraken op het werk verzet moesten worden, vertelde ik de reden", vervolgt Prins-Aardema. "Mijn man is ook wel eens eerder in het ziekenhuis opgenomen geweest. Mensen zeiden toen vaak: 'heel veel sterkte ermee.' Nu werd het stil aan tafel en zei iemand tegen mij: 'wat moedig dat je dit zo zegt.' Dat is het stigma ook denk ik: je moet moedig zijn om er open over te kunnen zijn en ik hoop ontzettend dat we met deze campagne het in ieder geval ook in Drenthe kunnen veranderen. Dat het veel gewoner wordt en vanzelfsprekender wordt om het ook over psychische problemen te hebben. Helaas is die campagne nog hard nodig."

Meer psychische ziektes

Het doel achter de campagne is, naast het doorbreken van het stigma, volgens Prins-Aardema om families waarin psychische problemen voorkomen zich niet alleen te laten voelen. "Ik denk dat het goed is dat andere families die hier ook mee te maken hebben zien dat ze niet alleen zijn. Psychische ziektes komen heel veel voor. En toch hebben mensen vaak het gevoel dat ze alleen zijn en dat er niet heel veel anderen zijn die ook met dit probleem te maken hebben. We hoeven ons niet schuldig te voelen en ons ook niet te schamen."

Fietsen

De campagne wordt vandaag afgetrapt in Assen tijdens een fietsevenement. "We gaan deze campagne koppelen aan reguliere fietsactiviteiten en dat maakt dat we eigenlijk direct iets doen aan het doorbreken van dat stigma", zegt Prins-Aardema.
Andrés Martin is daarbij aanwezig. Morgen wordt in Emmen gefietst om mensen bewust te maken van het stigma rondom psychiatrische problematiek. Meer informatie is te vinden op de website van GGZ Drenthe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.