Verbod op sproeien met oppervlaktewater tussen Meppel en Steenwijk

Verbod op sproeien (Rechten: Fred van Os/RTV Drenthe)
Verbod op sproeien (Rechten: Fred van Os/RTV Drenthe)
MEPPEL - Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) stelt met onmiddellijke ingang een verbod in op het onttrekken van oppervlaktewater in Nijeveen-Kolderveen en Paardeweide-Veendijk.
Het waterschap neemt het besluit naar aanleiding van de aanhoudende droogte en het lage waterpeil. Dit betekent dat in deze gebieden, die tussen Meppel en Steenwijk liggen, geen water uit sloten, beken en kanalen mag worden gebruikt voor het beregenen van akkers, weilanden en tuinen.

Onbepaalde tijd

Met het verbod wil het waterschap een verdere daling van het waterpeil voorkomen en voldoende voorraad houden voor de warme en droge periode die nog wordt verwacht. Het verbod geldt voor onbepaalde tijd en is niet van toepassing op drinkwater voor vee of het blussen van branden.

Handhaving

Door de lage waterstanden kan er schade optreden aan oevers en kaden. Daarnaast is er kans op verslechtering van de waterkwaliteit. Door de hoge buitentemperatuur warmt ook het water op. Hierdoor bevat het minder zuurstof en kan er bijvoorbeeld vissterfte optreden. Handhavers van het waterschap zien toe op het verbod.

'Nog geen groot probleem'

Hans Pereboom van Waterschap Drents Overijsselse Delta maakt zich nog niet al te veel zorgen: "Of de situatie zorgelijk is met deze droogte? Nou, eigenlijk gaat het voorlopig nog goed. We hebben goed en ruim water beschikbaar. Dat water komt uit het IJsselmeer en het Meppelerdiep. Het geldende beregeningsverbod is niet een totaal verbod, maar alleen voor het beregenen van gras en mais. In goed overleg kunnen wij voor veel duurder gewassen het nog een poosje volhouden."
Alle boeren die willen beregenen, moeten het melden bij het waterschap. "Boeren hebben nog geen groot probleem, het is nog te overzien. Maar het niet te lang meer duren."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.