Hoogeveen en De Wolden zeggen vertrouwen in Treant op

HOOGEVEEN - Hoogeveen en De Wolden stappen uit het overleg met Treant Zorggroep. Wethouder Erwin Slomp van de gemeente Hoogeveen en Jan van 't Zand van de gemeente De Wolden hebben het vertrouwen in het bestuur van de ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal opgezegd.
"We krijgen het gevoel dat we anders meegezogen worden in de koers die Treant vaart, waarbij ze Bethesda lijken af te schrijven. We kunnen en willen dat niet laten gebeuren en we willen er zeker niet mede verantwoordelijk voor zijn. We roepen zorgverzekeraar Zilveren Kruis met klem op om haar verantwoordelijkheid te nemen en haar regierol op te pakken om te zorgen voor goede en bereikbare ziekenhuiszorg voor alle mensen in de regio. Die goede zorg vanuit Bethesda voor onze inwoners staat namelijk op het spel en dat mag niet gebeuren", laat wethouder Slomp weten. 


Uitzonderlijk
De stap van Hoogeveen en De Wolden is hoogst uitzonderlijk. In 2008 deed de gemeente Emmeloord hetzelfde bij de IJsselmeerziekenhuizen, verder zijn er geen recente voorbeelden. Voor Emmeloord was de aanleiding toen de sluiting van de operatiekamers in het plaatselijke ziekenhuis.

Op 19 mei waren de wethouders al deelnemer van een lawaaidemonstratie in Hoogeveen. Het protest richtte zich tegen de aangekondigde sluiting van de afdeling kindergeneeskunde en klinische verloskunde in het ziekenhuis Bethesda. De wethouder zei dat hij bang is dat daarmee het ziekenhuis als een kaartenhuis in elkaar gaat storten.

Zorgverzekeraar heeft macht in handen
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis, de grootste verzekeraar in deze regio, moet haar klanten volgens de gemeente Hoogeveen volledige en volwaardige zorg bieden. "De gemeente verlangt van de zorgverzekeraar dan ook de regie te nemen om dit te kunnen blijven garanderen. Als gemeente kunnen wij niet de vuist maken die de zorgverzekeraar wel kan maken. Of het nou met of zonder Treant is, iedereen in Nederland, dus ook de inwoners van onze gemeente Hoogeveen, heeft recht op goede en bereikbare gezondheidszorg en dat moet Zilveren Kruis een grote zorg zijn", vertelt Slomp. 

Ruzie met vakbonden
Treant leeft ook in onmin met de vakbonden. De bonden hielden een enquête onder het personeel van Treant. Er kwamen meldingen over grote zorgen over het beleid van het bestuur en er waren veel klachten over intimidatie op de werkvloer. De Raad van Bestuur liet de bond weten dat er geen aanleiding was voor een extern onderzoek.

Reactie Treant
Treant heeft inmiddels een verklaring gegeven op haar website. "Nieuwe kinderartsen verleiden naar deze regio te komen doe je wat ons betreft door samen op te trekken. Dat doet Treant dan ook samen met de gemeenten om haar heen. Net als de gemeente Hoogeveen willen ook wij geen afdelingen sluiten. Maar we hebben nu eenmaal te weinig kinderartsen. Het is ons niet duidelijk hoe het opschorten van de gesprekken daarover onze regio precies helpt. We nemen daarom kennis van de berichten van de gemeente Hoogeveen. Voor verdere vragen verwijzen wij naar de gemeente Hoogeveen", aldus Treant. 

Lees meer over Treant:
Drentse gemeenten en gemeenten in Zuidoost-Groningen bundelen krachten voor behoud ziekenhuiszorg
'Minister moet ingrijpen bij Treant, acute zorg kun je niet concentreren
Krachten worden gebundeld om besluit Treant terug te draaien
Huisartsen in Hoogeveen boos op Treant
Hoogevener (17) haalt ruim 7.400 handtekeningen op tegen plannen Treant
Deel dit artikel: