Hersteloperatie Mannes 'leuke klus': 'Ik heb wel een band gekregen'

Mannes herstel
Jan Kamp van Poly Products lapt Mannes stukje bij beetje op © RTV Drenthe/Margriet Benak
Al ruim een half jaar is Mannes weg uit Assen. De metershoge kunsthond ligt tweehonderd kilometer verderop, in een werkplaats in Werkendam, verspreid in dertig puzzelstukjes. "Maar het gaat goed met hem hoor. Nog twee weken, en hij kan op transport, terug naar zijn vertrouwde stekkie voor het station. En dan moet hij daar tot in lengte van jaren kunnen staan, want hij is flink opgelapt," glundert z'n verzorger Jan Kamp, kunststofbewerker bij Poly Products.
Het bedrijf is gespecialiseerd in composieten en is door de gemeente Assen uitgezocht om de zes meter hoge kunsthond weer op te lappen. Dat was hard nodig, want al meer dan een jaar zit Mannes in de lappenmand. Z'n vel liet los door een verkeerde hechting van z'n beschermlaag met het houtwerk en invloeden van water.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Mannes in delen
In delen verspreid ligt Mannes in de werkplaats, waar elk onderdeel grondig wordt behandeld © RTV Drenthe/Margriet Benak

Uitdagende klus

Maar bij Poly Products is de hond flink onder handen genomen, zo vertelt Kamp. "Een uitdagende klus, maar wel leuk. En vooral een puzzel. Maar hij is helemaal geschuurd, alle delen zijn rondom volledig ingepakt met een gewapende bekleding van glasvezel. Er zitten nu drie hoogglanslagen op. De vierde brengen we in Assen aan. Want we moeten niet hebben dat hij straks bij het transport met die spanbanden weer beschadigt."
Het moet nu goedkomen, anders kan ik mijn gezicht voorlopig niet in Drenthe laten zien. Want dan hebben we een probleem.
Jan Kamp, kunststofbewerker Poly Products
Mannes' 'hersteldokter' Jan Kamp realiseert zich maar al te goed dat alle ogen van Assen, 'en misschien wel van heel Drenthe', op de hersteloperatie van het veelbesproken kunstwerk gericht zijn. "Ja, hij is inmiddels beroemd, en er is de afgelopen jaren heel wat over hem gezegd en geschreven. Dus het moet nu wel goedkomen. Anders ben ik bang dat ik mij voorlopig niet in Drenthe kan vertonen. Als het weer misgaat hebben we een probleem. Maar dat ga ik niet vanuit", zegt Kamp.

Proeven in klimaatkast

Honderd procent garantie geven, dat er nooit meer iets misgaat met Mannes, dat blijft altijd lastig. Maar Jan Kamp en ook directeur Jan Schrama van het herstelbedrijf, zijn vol vertrouwen over de reparatieklus die ze hebben opgepakt. "We hebben van tevoren allerlei proeven gedaan, in een klimaatkast, en hebben behandelde proefdelen zo stevig onder handen genomen met uv-stralen en water, dat hij straks echt tegen een stootje moet kunnen. Drie maanden in zo'n kast, staat gelijk aan vele jaren", vertelt Schrama. "Ik hoop hem hier ook niet weer terug te zien, al zijn we wel van Mannes gaan houden."
Het geheim van de smid is volgens Kamp de manier waarop Mannes deel voor deel volledig is behandeld. Het houtwerk is zodanig ingepakt met een stevige beschermlaag, dat geen enkel onderdeel meer in contact komt met de buitenlucht."
(Verhaal gaat verder na de video over het herstel van Mannes)
Mannes krijgt herstelbeurt

Alleen nog damp uit rug

Het probleem van Mannes zat 'm volgens Jan Kamp ook in de vele sproeigaten, waardoor stoom naar buiten kwam. Een foefje van de ontwerpers, om Mannes te laten dampen zodra hij kinderstemmen hoorde. "Zestig gaten zaten erin. En dat bleken er toch veel te veel, en daar zat ook z'n zwakte. Besloten is om hem alleen nu nog vanuit de rug te laten dampen. En alles rond die sproeigaten is nu keurig afgewerkt. Toen we Mannes binnenkregen, moesten we hem eerst maanden laten drogen. Het houtwerk was gewoon nat."
Nog twee weken zijn ze bij Poly Products bezig om Mannes volledig klaar te maken. De grote stalen opbouw, die Mannes compleet bij elkaar houdt, moet nog gerepareerd. En de superglanzende onderdelen van de hond worden de komende tijd allemaal weer gematteerd. "Anders hecht straks de vierde laag niet goed."
(Verhaal gaat verder onder de foto)
Mannes herstel
De achterpoten en de kont staan te glanzen in het stalen gevaarte dat Mannes bij elkaar houdt © RTV Drenthe/Margriet Benak

Op 15 juni opbouwen in Assen

Jan Kamp heeft ondertussen 'best wel een speciale band' met het beest gekregen. "Ik ben vanaf maart zo'n beetje dagelijks met hem in de weer geweest, we kunnen wel zeggen dat we een band hebben. En ik zal hem zeker in Assen nog eens gaan opzoeken, om te zien hoe hij erbij staat. Want het is toch wel een aansprekend kunstwerk."
Dinsdag 15 juni komt Mannes in dertig delen terug naar Assen. De mannen van Poly Products bouwen hem dan stukje bij beetje weer op, met als laatste kunstje: de vierde laklaag. "En dan staat hij weer te glimmen als vanouds."
In één dag zullen ze het kunstje niet flikken, voorspelt Kamp. "We hebben hem in zeven delen opgehaald, en we brengen hem in dertig delen terug. Want uit zoveel stukken bestaat hij. Da's best nog een hele puzzel, om dat allemaal weer goed in elkaar te krijgen. Daar zijn we niet in een dag klaar mee."

Juridisch gevecht

Ondertussen is de gemeente Assen nog een robbertje aan het vechten met de 'geestelijke vaders' van de dure kunsthond van anderhalve ton. De kunstzinnige hond was de kunstkers op de taart van het nieuwe miljoenen kostende station van Assen. Kunstenaarsduo Nio en Serafijn zijn door Assen aansprakelijk gesteld voor de reparatiekosten van de hond. 90.000 euro is voorgeschoten door de gemeente, omdat de kunstenaars tien jaar lang verantwoordelijk zijn voor het onderhoud.
Maar het duo wijst vervolgens met de beschuldigende vinger naar bouwer Doornekamp Woodspecials uit Waddinxveen. Het houtbedrijf zou het accoya-houten kunstwerk, dat jaren mee had moeten gaan, met een verkeerde beschermlaag hebben afgewerkt.
Assen heeft er geen boodschap aan wie waarvoor verantwoordelijk is. "We hebben een contract met de kunstenaars, zij moeten het geld terugbetalen. We schieten de herstelkosten voor, omdat het anders veel te lang zou duren voordat Mannes gerepareerd zou worden. We willen hem zo snel mogelijk terug op z'n plek", aldus wethouder Bob Bergsma. "Maar de rekening is voor hen." Kunstenaar Maurice Nio is inmiddels gedagvaard, maar die procedure loopt nog.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.