Proces treinkaping 1977 in de eindfase

De gekaapte trein bij De Punt in 1977 (Rechten: ANP)
De gekaapte trein bij De Punt in 1977 (Rechten: ANP)
DE PUNT - Woensdag komt de rechtbank in Den Haag mogelijk met een eindoordeel over het geweld dat militairen toepasten bij de beëindiging van de Molukse treinkaping bij De Punt in 1977. De kans bestaat ook dat de rechtbank meer informatie wil en opnieuw met een tussenvonnis komt. Hoe verliep de zaak tot nu toe?
23 mei tot 11 juni 1977

Negen gewapende Molukkers kapen een trein bij het dorp De Punt in Drenthe. Tegelijkertijd wordt een basisschool gegijzeld in Bovensmilde.

11 juni 1977

Mariniers maken een eind aan de treinkaping. Hierbij komen zes kapers en twee gegijzelden om het leven, door kogels van de militairen. Drie daders krijgen zes tot negen jaar celstraf opgelegd.
De gebeurtenissen tijdens de treinkaping bij De Punt in 1977 op een rijtje.

2015

Nabestaanden van twee omgekomen kapers, Max Papilaja en Hansina Uktolseja, dagen de Staat. Dat gebeurt zo laat, omdat belangrijke informatie niet eerder door de Staat is vrijgegeven. Hun advocaat Liesbeth Zegveld vindt dat er bewijs is dat het tweetal van dichtbij is geëxecuteerd en stelt de Staat aansprakelijk voor 'het onrechtmatige optreden'. De Staat ontkent dat er sprake is van executies en onrechtmatig toegepast geweld.

2016 en 2017

De rechtbank bepaalt dat de betrokken mariniers mogen worden gehoord als getuigen. Ze kunnen niet worden vervolgd. Ook moet een transcriptie worden vrijgegeven van geluidsopnamen van de bevrijdingsactie.

Najaar 2017

Elf mariniers worden in de rechtszaal gehoord, afgeschermd voor het publiek en met stemvervorming. De geluidsbanden worden achter gesloten deuren afgedraaid.

Eind 2017

Zegveld doet aangifte tegen Defensie vanwege de beïnvloeding van getuigen. De verklaringen van de mariniers zijn volgens haar ongeloofwaardig. Ze herkennen zich niet op de geluidsbanden en bovendien is Defensie volgens haar de fout in gegaan door de mariniers voor te bereiden, onder meer door ze bij een advocaat de geluidsbanden te laten horen en bijeenkomsten te organiseren. Defensie wijst de beschuldigingen van de hand. Het onderzoek hiernaar door het Openbaar Ministerie (OM) loopt nog.

Mei 2018

Zegveld wil alsnog aantonen dat er sprake is van een geheim bevel aan de mariniers om alle kapers te doden. Ze wil daarvoor oud-premier Dries van Agt laten horen en enkele oud-topcommandanten.

25 juli 2018

De rechtbank komt met een vonnis of zal mogelijk nieuwe getuigen oproepen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl