Celstraffen tot tien jaar geëist tegen wapenbende die vanuit kringloopwinkel opereerde

Kalasjnikov
Eén van de gevonden Kalasjnikovs van de wapenbende © Openbaar Ministerie
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen tot tien jaar geëist tegen veertien verdachten voor hun betrokkenheid bij internationale wapenhandel. Zij zouden hebben geopereerd vanuit een kringloopwinkel in het Friese Oosterwolde.
Twee van de verdachten in de zaak 'Ultegra' komen uit Drenthe. Het gaat om de 36-jarige Jan B. uit Hoogeveen en de 35-jarige Ronald H. uit Beilen. De anderen zijn afkomstig uit Oosterwolde, Marum, Stadskanaal, Roosendaal en Groningen. Ook zouden drie personen uit Oost-Europa betrokken zijn geweest bij de handel. Tegen hen zijn gevangenisstraffen van 24 maanden - waarvan zes voorwaardelijk - tot zes jaar geëist.

Wapenhandel

De 35-jarige Hendrik van der H. deelde volgens het OM de lakens uit. Eerst vanuit zijn woonboerderij in Oosterwolde en vanaf eind 2019 in de kringloopwinkel. Tegen hem eist het OM tien jaar cel.
Volgens het OM haalde de groep onder andere vuurwapens, munitie, explosieven en handgranaten uit Oost-Europa om ze te verkopen in Nederland en België. Eén van de klanten was een Belgische groep die zich bezighoudt met grootschalige drugshandel.

Panden doorzocht

Het OM baseert zich voor de strafeisen onder meer op tapgesprekken, observaties en chats op de telefoon van Van der H. Op aangetroffen wapens zat dna van de verdachten. Het politieonderzoek startte in september 2018, de eerste aanhoudingen waren begin 2020. De politie deed invallen op diverse plekken in Noord-Nederland, waarbij wapens en drugs gevonden werden. In onze provincie werden panden in Roden, Beilen en Hoogeveen doorzocht.
De rechtbank doet op 29 juli uitspraak.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.