Libiër vrijgesproken van oproepen tot geweld tegen christenen, wel cel voor bedreiging

AZC Assen
De Libiër deed zijn bedreigingen in het azc in Assen © ANP/Marcel Jurian de Jong
De rechter heeft een 33-jarige man uit Libië vrijgesproken van het aanzetten tot geweld tegen en discrimineren van christenen in het asielzoekerscentrum (azc) in Assen. Wel heeft de man dreigementen uitgesproken en moet hij hiervoor twee weken de gevangenis in.
Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden voor het aanzetten tot geweld en discriminatie een celstraf van dertig dagen tegen de Libiër. De man verkondigde in november 2019 in het azc dat de islam het enige geloof is dat telt. Christenen zijn afvalligen en daartegen moet met een zwaard worden gevochten, riep de man destijds. Hij maakte daarbij een snijdende beweging langs zijn hals.

Opruiend karakter

De rechter vond dat deze uitlatingen zijn gedaan in het bijzijn van enkele personen met een islamitische achtergrond. En dan spreek je nog niet direct van een 'opruiend karakter', oordeelde de rechter. De man riep de woorden bij de receptie van het centrum. Gezien de wijze waarop en het korte tijdbestek waarin dit gebeurde ziet de rechter dit niet als het aanzetten tot geweld en discriminatie.
De rechter vond de woorden en de wijze waarop die zijn geuit wel bedreigend. De Libiër is inmiddels spoorloos. Hij werd na het incident overgeplaatst naar de Handhaving en Toezicht Locatie (HTL) in Hoogeveen. Daar nam hij de benen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl