Akker kleurt zwart na grote brand bij Loon

LOON - Door een oververhitte balenpers is vanmiddag een grote brand uitgebroken op een korenakker aan de Balloërweg bij Loon. Het akkerland en het materieel van de agrariër ging in vlammen op.
De brand begon vrij klein en leek eenvoudig te blussen, totdat de wind het vuur verspreidde en het stro op meerdere plekken begon te branden. Reden voor de brandweer om te schalen naar zeer grote brand. Verschillende brandweerposten rukten uit om het vuur te blussen.

Omwonenden sproeien rieten daken

In de omgeving van de brand ontstond angst onder omwonenden met een rieten dak. Zij sproeiden het riet op hun daken nat, om te voorkomen dat vonken over zouden kunnen springen.
De brand trok veel bekijks. Op de smalle wegen in de omgeving ontstonden daardoor problemen voor de brandweer. Zij konden niet goed bij de brand komen. "Omdat veel toeschouwers in de weg stonden, duurde het lang voordat we de boerderij in veiligheid konden krijgen", zegt Jurjen Timmerman, hoofdofficier van dienst van de brandweer.
"Ik begrijp dat het interessant is om te kijken bij zo'n incident. Maar natuurbranden zijn dynamisch door de wind. Die kan zomaar draaien. Voor je het weet zit je opgesloten. Bovendien komt er veel rook vrij, wat ongezond is om in te ademen. Het is dus verstandig om gewoon thuis te blijven."
Een bloedhete Fiets4Daagse, het hitteplan is van kracht, Drentse gemeenten met stookverboden en waterschappen die maatregelen nemen. Het is warm en droog in Drenthe. In het
leest u al ons nieuws daarover.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl