Teleurstelling over uitblijven versoepelingen op basisscholen

basisschool
Basisschool in Borger-Odoorn © RTV Drenthe/Petra Wijnsema
Het kabinet houdt voorlopig vast aan de coronamaatregelen in het basisonderwijs. Bij de volgende ronde van versoepelingen, die gepland staan voor 30 juni, ontstaat mogelijk wel ruimte om regels los te laten.
De PO-Raad, die de basisscholen vertegenwoordigt, is teleurgesteld. De organisatie had "gehoopt dat de schoolteams iets meer ruimte hadden gekregen om naar eigen wens en behoefte de laatste weken van het schooljaar in te richten". De PO-Raad merkt bovendien op dat regio Noord bij de volgende ronde van versoepelingen "al bijna met vakantie gaat". Dit jaar begint de zomervakantie in Noord-Nederland en dus ook Drenthe op 10 juli.

'Niet in lijn met rest van maatschappij'

Volgens de PO-Raad zijn de richtlijnen voor het basisonderwijs "niet meer in lijn met de versoepelingen die in de rest van de maatschappij worden doorgevoerd". Het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over het coronabeleid vindt het echter nog te vroeg.
"Het loslaten van deze maatregelen zal ertoe leiden dat kinderen met meer andere kinderen contact hebben, en dat volwassenen met meer kinderen contact hebben", schrijft het OMT in zijn meest recente advies. Dit kan leiden tot een groter risico op een coronabesmetting en tot de daaropvolgende maatregelen, zoals quarantaine. Het kabinet neemt het advies over.

Tegengaan besmettingen

Basisscholen moeten zich aan diverse regels houden om besmettingen tegen te gaan. Zo mogen klassen niet worden gemengd, moeten scholen de begin- en eindtijden en pauzes zoveel mogelijk spreiden en geldt het advies om vanaf groep 4 in vaste kleinere groepjes te werken. Dat laatste is overigens niet verplicht en doen veel scholen ook niet, omdat ze daar de ruimte niet voor hebben.
Als een kind of leraar het coronavirus oploopt, moet de hele klas of 'bubbel' zeker vijf dagen in quarantaine. Na een negatieve test mogen kinderen weer naar school, als ze zich niet laten testen duurt de quarantaine tien dagen.

Regels ook hetzelfde op mbo

Ook in het mbo blijven de regels nu nog hetzelfde. Wat het OMT betreft zou het geen probleem zijn om de 1,5 meter afstand voor de 16- en 17-jarige mbo'ers los te laten, zoals dat eerder al werd gedaan in het middelbaar onderwijs. Dat zou dan in combinatie met preventieve zelftesten moeten gebeuren.
Het kabinet vindt dat echter onuitvoerbaar. "In één klas zitten vaak zowel 16- en 17-jarigen als oudere studenten. Een duidelijke scheiding daartussen maken binnen één klaslokaal is niet goed mogelijk", schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. In de loop van deze maand wil het kabinet beslissen of de afstandsregel vanaf half augustus losgelaten kan worden. Dat is net voor het begin van het nieuwe schooljaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl