Eis: 100.000 euro boete voor nalatigheid schoonmaakbedrijf Fonville

ongeluk Solidus
Het ongeluk gebeurde in februari 2019 bij Solidus © Persbureau Meter
Het Openbaar Ministerie heeft een boete van 100.000 euro (30.000 voorwaardelijk) geëist tegen schoonmaakbedrijf Fonville uit Coevorden. Aanleiding is de fatale val van medewerker Jelle Wachtmeester tijdens schoonmaakwerkzaamheden bij verpakkingsbedrijf Solidus Solutions in Coevorden in februari 2019. Volgens het OM heeft Fonville de wettelijke veiligheidsvoorschriften niet nageleefd.
De 26-jarige Wachtmeester uit De Krim was op 21 februari 2019 papierpulp aan het verwijderen op het dak van Solidus Solutions toen hij door onbekende oorzaak door een lichtkoepel zo'n vijf meter naar beneden viel. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht en overleed daar op 5 maart.

Niet goed ingelicht over risico's

Naar aanleiding van een onderzoek door de inspectie SZW na het bedrijfsongeval, heeft het OM besloten Fonville strafrechtelijk te vervolgen. Volgens het OM ontbrak een goed vangnet en andere veiligheidsmaatregelen op het dak van Solidus Solutions. Ook was Wachtmeester niet goed ingelicht over de risico's van het werk en was er van tevoren geen risicoanalyse gemaakt.
Waarom het OM het verpakkingsbedrijf waar het ongeluk gebeurde, niet heeft vervolgd, is onduidelijk. Fonville voert het schoonmaakwerk op het dak bij Solidus Solutions inmiddels niet meer uit.

'Solidus Solutions verantwoordelijk'

De toenmalige directeur van Fonville vindt niet dat het schoonmaakbedrijf de boel niet op orde had en advocaat Tjalling van der Goot vroeg vrijspraak. Volgens hem was Solidus Solutions verantwoordelijk voor de veiligheid bij het eigen bedrijf.
De rechtbank in Zwolle doet op 17 juni uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl