Op weg naar de TT: Oliveira wint in Catalonië

ANP-432271906
Oliveira en Quartararo strijden om de eerste plek © Cordon Press / Sipa USA
De Portugese motorcoureur Miguel Oliveira heeft gisteren zijn eerste overwinning van dit seizoen geboekt in de MotoGP. De 26-jarige KTM-coureur, die vorig jaar twee races won in de koningsklasse, zegevierde in de Grote Prijs van Catalonië op het circuit van Barcelona. WK-leider Fabio Quartararo kreeg in de slotfase van de race problemen met zijn pak, dat open sprong.
De Fransman verloor de borstbescherming die onder zijn pak zat en slaagde er niet meer in de rits dicht te krijgen. Hij reed in de laatste rondes met ontblote borst rond. Quartararo kreeg ook nog een tijdstraf van 3 seconden omdat hij in de slotfase een bocht afsneed. De Fransman kwam weliswaar als derde over de finish, achter Oliveira en zijn landgenoot Johann Zarco, maar zakte door zijn tijdstraf naar de vierde plek.

Eerbetoon

De Australiër Jack Miller mocht met Oliveira en Zarco naar het podium. Ze toonden daar een T-shirt met een afbeelding van Jason Dupasquier, de Zwitserse coureur uit de Moto3 die vorige week overleed aan de gevolgen van een crash op het circuit van Mugello.
De veelvoudig wereldkampioenen Marc Márquez en Valentino Rossi beleefden weer een race om snel te vergeten. Beiden belandden in de grindbak. Voor Márquez, terug in de MotoGP na een gecompliceerde armbreuk die hem vrijwel het volledige vorig seizoen aan de kant hield, was het al de derde uitvalbeurt op rij.

Bendsneyder zesde in Moto2

Motorcoureur Bo Bendsneyder heeft in de Grote Prijs van Catalonië zijn startplek op de voorste rij niet kunnen omzetten in zijn eerste podiumplaats in de Moto2. De 22-jarige Rotterdammer had zich als derde gekwalificeerd. Hij wist zich in de race over 22 rondes ook lang te handhaven op die positie, maar viel in de slotfase terug naar de zesde plek. Bendsneyder pakte zo 10 punten voor het WK.
De Australiër Remy Gardner, leider in de WK-stand en van poleposition gestart, pakte de winst. Hij bleef zijn teamgenoot en voornaamste rivaal Raúl Fernández net voor. De 23-jarige Gardner bouwde zijn voorsprong in het WK-klassement uit naar 11 punten (139-128). Bendsneyder voerde zijn totaal op naar 35 punten. De Nederlander eindigde vorige maand op Le Mans als vijfde, zijn beste klassering in de Moto2.

Moto3: winst voor Garcia

In de Moto3-klasse ging Sergio Garcia er met de winst vandoor. Na 21 ronden kwam hij als eerste over de finish en bleef Jeremy Alcoba en Deniz Oncu voor.

Kalender

Op zondag 20 juni worden de volgende races verreden. Het motorspektakel rijdt dan de Duitse Grand Prix op de Sachsenring. Een week later staat de TT in Assen op de kalender.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl