Waterschap Hunze en Aa's: Meld dode dieren

Dode dieren kunnen duiden op botulisme (Rechten: Hjalmar Guit/RTV Drenthe)
Dode dieren kunnen duiden op botulisme (Rechten: Hjalmar Guit/RTV Drenthe)
VEENDAM - Waterschap Hunze en Aa's vraagt mensen die dode dieren in het water zien liggen dat te melden. Het water kan dan namelijk besmet zijn met botulisme.
De bacterie is normaal gesproken ongevaarlijk voor mensen, maar dieren kunnen er volgens het waterschap flink ziek van worden.

Darmbacterie

Botulisme is een bacterie die van nature voorkomt in de darm van watervogels en vissen. Wanneer de temperatuur stijgt en de vogel of vis sterft, vermenigvuldigen de bacteriën zich in rap tempo en raakt het water besmet.
Vanwege de droogte is er een hoger risico op met botulisme besmet water. Met name vissen kunnen bij het opdrogen van hun leefomgeving in de problemen raken en doodgaan.

Vissers helpen

De Hengelsportfederatie helpt het waterschap, mochten er vissen verplaatst of massaal verwijderd moeten worden. Ook vissen die in de problemen lijken te zijn, kunnen gemeld worden bij Hunze en Aa's.

Het beheergebied van Hunze en Aa's. Bron: Google Maps.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.