Natuurorganisaties: 'Wolvenhek in Friesland is helemaal niet nodig'

Wolf
Een wolf (foto ter illustratie) © Josh Felise
Het is onnodig en overbodig om delen van Friesland af te sluiten met een wolfwerend hek. Dat zeggen drie natuurorganisaties en de universiteit van Tilburg.
Als schapen en ander vee beschermd worden tegen een aanval, heeft een wolf op de kale akkerlanden helemaal niets te zoeken en zal hij naar een ander gebied vertrekken. Daarnaast staat het bewust afsluiten van potentieel leefgebied op gespannen voet met de internationale verplichtingen die Nederland heeft op het gebied van natuurbescherming.

Juridisch onderzoek

De organisaties reageren op een juridisch onderzoek dat de stichting Wolvenhek Fryslân recent liet doen. Volgens de juristen zouden natuurbeschermingswetten zich niet verzetten tegen het plaatsen van een wolvenhek in de provincie. Maar de organisaties stellen dat het Hof van Justitie van de EU al meermalen heeft uitgesproken dat zwaar beschermde soorten als de wolf zelf moeten kunnen bepalen waar ze zich vestigen.
Het hek moet wolven tegenhouden, maar ander wild wel doorgang verlenen. De stichting wil overigens geen hek rondom heel Friesland, maar alleen rondom weidegebied. De grote natuurgebieden zoals het Drents-Friese Wold, het Fochteloërveen en het Lauwersmeergebied zouden buiten beschouwing blijven.

Kuddewaakhond

De natuurbeschermers zeggen dat het plaatsen van een wolfwerend raster rondom schaapskuddes of ander vee voldoende is om een wolf af te schrikken. Ook een kuddewaakhond kan goede diensten bewijzen. Een wolf die een paar keer schrikt of zich bezeert maakt zich uit de voeten, zeker als er geen natuurlijke dekking is, zoals op de Friese graslanden.
Meer partijen in het land pleiten voor het instellen van wolvenvrije zones. Maar volgens de organisaties zal geen enkele wolvenvrije zone de toets van de Europese rechter doorstaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl