We verbruiken veel meer water dan normaal

We verbruiken veel meer water in Drenthe (Rechten: ANP XTRA/Rob Engelaar)
We verbruiken veel meer water in Drenthe (Rechten: ANP XTRA/Rob Engelaar)
ASSEN - Het verbruik van water is de afgelopen dagen flink gestegen in Drenthe. "Op dit moment is het 45 tot 50 procent meer dan normaal", zegt Annemoreen Ooms van de Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD).
"De WMD heeft 200 duizend aansluitingen in Drenthe, je zou dus kunnen zeggen dat we nu aan 100 duizend mensen meer water moeten leveren."

Water bijna op?

Zorgen over het drinkwater hoeven we ons niet te maken. "We hebben voldoende". Wel adviseert Ooms nog eens een keer goed na te denken over het gebruik van water. "Dus even geen auto's wassen, de tuin verantwoord sproeien en misschien een keer minder of korter douchen."
Lees meer: Waterleidingmaatschappij Drenthe: Ga bewust met water om
Is het water warmer?
Op de redactie van RTV Drenthe kwam een vraag binnen over de temperatuur van het water. In Assen heeft iemand dat namelijk gemeten en volgens die meting kwam het op zo'n 16 tot 17 graden uit.
Ooms van de WMD legt uit. "Het water in de leidingen is meestal tussen de 10 en 15 graden Celsius. Dat neemt de temperatuur van de omgeving aan. Daarom is het water in de winter kouder, als het je huis binnenkomt. En in de zomer kan het warmer zijn. Dat is niet gevaarlijk. Wel is het belangrijk dat het niet boven de 25 graden uitkomt, omdat er dan kans bestaat dat de legionellabacterie gaat groeien. Daarom neemt de WMD regelmatig monsters, bij mensen thuis ook, waarbij onder meer de temperatuur van het water wordt gecontroleerd."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl