Bloedmaan te zien aan Drentse hemel [update]

EMMEN/HOOGEVEEN/DWINGELOO - Hoewel hij niet overal in onze provincie even goed te zien was, wás de bloedmaan wel te zien. Op verschillende plekken kon hij duidelijk worden vastgelegd, zoals in Emmen en omgeving en Hoogeveen.
De maan was vanavond roodgekleurd vanwege een totale maansverduistering. De zon, de aarde en de maan staan precies op één lijn.

Schaduw op de maan

"Dat betekent dat de aarde zijn schaduw werpt op de maan. Daarom is 'ie donker. Maar ook door onze atmosfeer wordt nog wat meer licht afgebogen en daarom wordt de maan rood", legde natuurkundige Theo Jurriëns van de Rijksuniversiteit Groningen eerder vandaag uit.

250 maankijkers in Dwingeloo

In het Planetron in Dwingeloo kwamen 250 mensen samen om de totale maansverduistering te zien. Ze konden er ongehinderd van genieten, zei een woordvoerder. "De maan werd wat laat zichtbaar, omdat hij laag aan de horizon stond. Maar het was erg leuk."
Rond 23.15 uur kwam de maan weer geleidelijk uit de schaduw van de aarde te voorschijn.
Lees meer: Bloedmaan vanavond waarschijnlijk goed te zien Op Twitter werden veel foto's gedeeld van de bloedmaan.






En als je hem niet kunt zien, kun je altijd iets anders bedenken...

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.