OM eist in hoger beroep vier jaar cel en tbs voor aanslag met vuurwerk Hoogeveen

Brand Hoogeveen
Er brak brand uit na de ontploffing © Persbureau Meter
Voor een moordpoging op een jong gezin in Hoogeveen is in hoger beroep vier jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 34-jarige man. Het Openbaar Ministerie verwijt hem ook dat hij een man in Steenwijk heeft bedreigd.
De strafeis is gelijk aan het vonnis van de rechtbank in Assen eind 2020.
De man woonde in Assen toen hij vorig jaar op 15 januari met een jerrycan vol benzine naar een woning aan de Lomanlaan in Hoogeveen ging. Hij plakte de jerrycan aan een stuk vuurwerk en zette die voor de deur. Hij belde aan. Vlak voordat de voordeur werd opengedaan ontplofte het zwaar stuk vuurwerk. Er brak brand uit.
De Assenaar legde de vuurwerkbom niet bij de man op wie hij kwaad was voor de deur, maar bij een gezin met dezelfde achternaam, dat verderop in dezelfde straat woonde.

Via het balkon

Het echtpaar en een acht maanden oude baby vluchtten via het balkon de woning uit. Brandweer en omstanders brachten hen in veiligheid. Ook de buren moesten hun woning uit vanwege de brand. De schade liep tot in de 50.000 euro. De Assenaar werd via camerabeelden getraceerd.
Hij bedreigde ondertussen nog een kennis in Steenwijk met een pistool. Hij richtte het wapen op het slachtoffer en haalde de trekker over. Het wapen blokkeerde. Het slachtoffer had geluk, zou de Assenaar tegen hem hebben gezegd.

tbs met voorwaarden

De Assenaar zit al geruime tijd gedetineerd. De rechtbank in Assen ging destijds ervanuit dat de strafbare feiten de man in verminderde mate kan worden aangerekend. De man zei tegen het hof dat het nu een stuk beter met hem ging. Zijn advocaat pleitte voor tbs met voorwaarden (zonder dwangverpleging). De advocaat-generaal (AG), de aanklager in hoger beroep, vond tbs met dwangverpleging naast een lange celstraf de enige passende maatregel. Over twee weken uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl