Wethouder erkent fout bomenkap Nooitgedacht en wil beter samenwerken met inwoners

bomenkap nooitgedacht
Wethouder erkent fout bomenkap Nooitgedacht en wil beter samenwerken met inwoners © RTV Drenthe
Er zijn fouten gemaakt in de procedure rondom de bomenkap in Nooitgedacht, dat geeft wethouder Henk Heijerman toe. Een vergunning voor het kappen van de bomen in Aa en Hunze was er niet, omdat de gemeente dacht dat een melding bij de provincie voldeed.
Het college van Aa en Hunze wil samen met inwoners van Nooitgedacht en de provincie Drenthe kijken naar een oplossing voor de bomenkap in Nooitgedacht. Inwoners dachten daar te komen wonen in een wijk met veel bomen. De gemeente kapte bomen tot ongenoegen van de buurtbewoners. Zij dreigden naar de rechter te stappen als Aa en Hunze niets verandert aan het kapbeleid.

'Niet duidelijk gecommuniceerd'

Heijerman geeft aan dat er bij de bouw van de wijk al bomen moesten wijken voor bebouwing, "maar die zouden we ruimschoots compenseren. Dit zou pas gebeuren na voltooiing van de wijk, als bekend zou zijn hoeveel bos er daadwerkelijk gekapt was. Een deel hiervan zou gecompenseerd worden in de wijk zelf. Dat dit pas na de bouw zou zijn, hebben we niet duidelijk genoeg gecommuniceerd."
De gemeente zegt het belangrijk te vinden dat het groene karakter van de wijk behouden wordt, maar erkent dat je er soms niet aan ontkomt om bomen te kappen vanwege afspraken over woningbouw of bijvoorbeeld een plaag van de letterzetter kever.
In de toekomst zal Aa en Hunze beter communiceren welke bomen gekapt zullen worden en waarom. Ook zal de gemeente 'actief aan de slag gaan om passend groen terug te plaatsen'.
Renate Zuiker van de actiegroep Groen Nooitgedacht noemt het positief dat de gemeente zijn fouten erkent. "Het is stap één naar een oplossing, ik verwacht dat we binnenkort een uitnodiging krijgen van de gemeente." Zuiker, ook Statenlid namens de Partij voor de Dieren, wil nog wel weten welke afspraken de gemeente Aa en Hunze precies heeft gemaakt met de provincie.
In december trok een aantal inwoners van Nooitgedacht aan de bel over de bomenkap:
Een aantal inwoners van de nieuwbouwwijk Nooitgedacht is het kappen zat.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl