Warmte leidt tot intensievere controles zwemwater

ASSEN - De kans op blauwalg in zwemwater wordt steeds groter door de aanhoudende warmte. In Drenthe lijkt het allemaal nog wel mee te vallen, maar de waterschappen controleren wel intensiever.
Rolf van der Wal is een van de controleurs in onze provincie. Met lieslaarzen ging hij vandaag onder meer het water van de Baggelhuizerplas in Assen in.
"We nemen een monster en controleren meteen in de auto of er blauwalg in zit. Als dat er in zit, gaan we ermee naar het laboratorium in Assen. Daar kunnen we kijken wat voor soort blauwalg het is en dan wordt het water goed- of afgekeurd", vertelt Van der Wal.
Het water van de Baggelhuizerplas zag er vandaag op het eerste gezicht goed uit. "Het lijkt visueel goed. Maar de meetapparatuur bepaalt."

Kwaliteit is nog goed

Evert van der Laan van waterschap Hunze en Aa's vult aan: "In de rest van Drenthe is de waterkwaliteit over het algemeen ook goed. Maar hier en daar zijn er plassen waar een waarschuwing geldt voor blauwalg."
"Ondanks de hitte en droogte zien we dat de waterkwaliteit in Drenthe goed blijft. Komende week is er wel meer risico op algenontwikkeling. We blijven monitoren om te kijken in hoeverre dat ook daadwerkelijk gebeurt."

Weinig algenbloei

Dat het water er nog goed uitziet, verbaast Van der Laan eigenlijk niet echt. "Er zitten heel lage concentraties aan nutriënten in. Dat zijn de voedingsstoffen voor algen, waardoor ze kunnen bloeien. Zo lang die concentraties laag zijn, is er verminderde kans op algenbloei."
Op zwemwater.nl kun je kijken hoe het met de waterkwaliteit in de officiële zwemplassen zit.
Dorre akkers, Drentse gemeenten met stookverboden en waterschappen die maatregelen nemen. Het is warm en droog in Drenthe. In het
leest u al ons nieuws daarover.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl