Stelling: Alle kinderen moeten twee dagen naar de kinderopvang kunnen

peuterklas
Moeten alle kinderen gebruikmaken van de kinderopvang? © Pixabay
Alle jonge kinderen zouden de kans moeten krijgen om minstens twee dagen per week naar een kinderopvang te gaan. Dat moet zo geregeld worden dat het voor hun ouders financieel haalbaar is.
Dat zegt de Sociaal-Economische Raad (SER) in een oproep aan de partijen die proberen een nieuwe coalitie te vormen. Het advies is opgesteld door een werkgroep onder leiding van SER-voorzitter Mariëtte Hamer. Zij is ook de huidige informateur bij de kabinetsformatie.

Achterstanden verkleinen

Kinderopvang is belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen, zegt de SER. De opvang kan helpen om achterstanden te verkleinen en om kinderen meer kansen te bieden als ze opgroeien. Daarom zouden de opvangen meer moeten doen om talenten van kinderen te ontwikkelen, aldus de raad.
Maar opvang is ook belangrijk voor de mogelijkheden van ouders om te werken. In het huidige systeem lopen ze volgens de SER tegen problemen aan. Wie meer gaat werken en dus meer geld verdient, krijgt minder toeslag, waardoor ouders uiteindelijk evenveel overhouden.

Ook voor ouders zonder werk

De raad adviseert ook om de regels voor kinderopvangtoeslag te veranderen. Nu is het zo dat ouders die werken of een opleiding volgen, van het Rijk geld krijgen. Dat geld is een tegemoetkoming in de kosten van de opvang van hun kroost. De SER wil dat ook ouders die niet werken zo'n toeslag moeten kunnen krijgen.

Stelling

Moeten alle kinderen naar de kinderopvang voor minstens twee dagen per week? Of kan een thuisblijvende ouder prima zelf de begeleiding bieden die het kind nodig heeft?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl