De mooiste beelden van de zonsverduistering in Drenthe

Heb jij hem vanmiddag gezien? Voor het eerst sinds 2015 was er weer een gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Drenthe.
Veel mensen trokken naar buiten met hun eclipsbrillen om het natuurverschijnsel te aanschouwen of vast te leggen met hun camera. We hebben de mooiste foto's voor je op een rijtje gezet.
Heb je ook een mooie foto gemaakt van de zonsverduistering? Stuur hem naar ons op via redactie@rtvdrenthe.nl en wie weet zie jij jouw foto terug in dit artikel.

Telescoop stuk

Tammo Jan Dijkema van CAMRAS organiseerde een livestream samen met de Leidse Sterrenwacht. Vanuit de radiotelescoop in Dwingeloo bestudeerde hij de radiosignalen en publiceerde hij de resultaten. Maar voordat het zo ver kwam moest er nog wel wat gebeuren. Na een jaar van stilstand ontdekten de amateurradio-astronomen vorige week dat de monumentale telescoop het niet meer deed.
'Wij zijn dinsdag in allerijl naar boven geklommen, wat blijkt, is er een kroonsteentje verroest. Daardoor deed de telescoop het even niet. Maar gelukkig werd het snel ontdekt door onze technische ploeg en nu doet hij het weer." Dijkema geniet op een dag als vandaag van alle aandacht voor de astronomie. En de opluchting is daar. "Het is een groot feestje".

Eigen telescoop bouwen

Vrijwilliger van CAMRAS, Harm-Jan Stiepel, bouwde zijn eigen telescoop. Voor twee tientjes kocht hij losse onderdelen van een sterrenkijker en die fabriceerde dat zelf aan elkaar. "Het koste me een dag, maar het is zeker de moeite waard. Dit ding gebruik ik altijd bij demonstraties."
Alles wordt met de hand bediend. Er zit geen 'volger' op dus om het beeld van de zon te behouden beweegt Stiepel mee met de zon. Op een karton wordt het beeld geprojecteerd. Hij trekt veel bekijks. "Het is spelen met techniek en hartstikke leuk. Het is puur en alleen bedoelt om het voorbijgangers te kunnen laten zien."

Astron

Radio AstronoomPietro Zucca werkt sinds vier jaar als zonnewetenschapper bij Astron. Hij staat vandaag buiten Astron en deelt eclipsbrillen uit aan toevallige voorbijgangers. Zonsverduisteringen onderzoeken is een onderdeel van zijn werk. Volgens hem bedekte de maan vandaag ongeveer 18 procent van de zon. Bijna eenvijfde deel.
"We bestuderen de atmosfeer van de zon. De atmosfeer is erg nevelig en het geeft ons toegang tot informatie over hoe bepaalde fenomenen zoals exposies als 'solarflares' ontstaan. We onderzoeken de interactie tussen de aarde en de zon, eigenlijk hoe de zon ons beïnvloed."
Een paar jaar geleden mocht Zucca een totale eclips meemaken in Argentinië, vertelt hij. "Een totale zonsverduistering is erg zeldzaam. Je moet op precies op de plek staan waar de maan, de zon en jouw plek op aarde in een lijn liggen. Het is bijzonder om mee te maken, alle vogels zijn dan ook ineens stil."
Maar deze gedeeltelijke vindt hij niet minder bijzonder. "In ben opgewonden! Zonsverduisteringen komen gewoon niet zo vaak voor. Alle astronomen gebruikten vroeger hun eigen ogen bij de telescopen en tekenden na wat ze zagen. Nu hebben we natuurlijk camera's en telescopen en data van satellieten en zien we het meeste op schermen. Maar het is altijd zo leuk en bijzonder om het gewoon met het blote oog te kunnen zien."
Heb je nog niet genoeg van de zonsverduistering? Volgens Zucca duurt het nog ongeveer vijf jaar voordat je in Nederland weer een nieuwe zonsverduistering kunt bekijken.
Bekijk hieronder de video over de zonverduistering:
De zonsverduistering in Drenthe

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.