Warmtenet in proeftuin Lariks volgens Assen financieel haalbaar

Proeftuin Lariks
Assen wil huizen in de proeftuin Lariks verwarmen met water uit de Vaart via een warmtenet © RTV Drenthe/Margriet Benak
Proeftuin Lariks in Assen gasloos maken door de 428 huizen op een warmtenet aan te sluiten, is financieel haalbaar. In het meest ongunstige geval is er, ondanks 4 miljoen rijkssubsidie, een tekort van 1,4 miljoen euro op alle kosten. In het meest positieve scenario wordt er 1 miljoen euro bespaard.
Dat blijkt uit een businesscase van de gemeente voor dit project. De raad kreeg vanavond een presentatie, en de bewoners zijn ook geïnformeerd met een korte uitleg in de bus.

Warm water uit Vaart

Lariks-West is één van de 27 landelijke proeftuinen, waar geëxperimenteerd wordt met een gasloze warmtebron. Assen krijgt er van het Rijk 4 miljoen euro subsidie voor, om het warmtenet in de proeftuin aan te leggen. Daarvan is nog 3,6 miljoen over, omdat de afgelopen jaren al de nodige voorbereidingskosten zijn gemaakt.
Assen kiest als startjaar 2024. Bedoeling is om de huizen aan de Beek en omliggende straten te verwarmen met opgewarmd water uit de Vaart. Dat wordt ondergronds opgeslagen, en stroomt vervolgens met 70 graden Celsius via het warmtenet de huizen binnen, 'waarmee het behaaglijk warm is', volgens projectleider Marco Swenne.

Kostenneutraal

Ondanks alle aanlegkosten zijn de huishoudens straks niet duurder uit dan met het gasnet. "De energielasten die burgers de eerste jaren zullen betalen zijn hetzelfde als voor het gas. Maar de gasprijs gaat de komende jaren steeds verder omhoog, dus per saldo zijn bewoners uiteindelijk goedkoper uit met het warmtetarief", aldus Swenne.
Lariks-West bestaat vooral uit jarenzestigwoningen. Die zijn ongeschikt voor all electric-warmtepompen. De huizen zijn daarvoor te slecht geïsoleerd. Waterstof is voor de proeftuin ook geen optie, omdat dit nog niet ver genoeg ontwikkeld is.
Voor het warmtenet met verwarmd water uit de Vaart hoeven de huizen niet extra geïsoleerd te worden. "Maar bewoners kunnen dat doen, als ze daarmee verder op de energieprijs willen besparen", zegt Swenne.

Nog geen definitieve keuze

Dat het warmtenet met aquathermie [het verwarmen met water, red.] financieel haalbaar lijkt, wil volgens wethouder Karin Dekker nog niet zeggen dat het ook definitief gerealiseerd wordt. "Dit is vooral een financieel technisch onderzoek. We staan nog heel erg aan het begin. We gaan nu eerst met alle bewoners praten. En daar nemen we ruim de tijd voor."
Want het warmtenet wordt goedkoper als zoveel mogelijk huishoudens meedoen. De gemeente gaat uit van een deelname van 70 tot 90 procent. "Maar hoe meer mensen meedoen, des te beter het wordt", zegt projectleider Marco Swenne. Als de interesse veel minder blijkt te zijn, dan moet de gemeente zich afvragen of deze proeftuin in Lariks-West wel doorgaat.

Zomergesprekken

De gemeente trekt komende zomer de wijk in met 'zomergesprekken'. Dat dit middenin de vakantieperiode is, hoeft volgens wethouder Dekker niet direct een probleem te zijn. "Mensen zijn niet acht weken op vakantie en we gaan desnoods van deur tot deur."
Volgende week is er een online bijeenkomst voor de bewoners van Lariks-West. Eind dit jaar moet blijken of een warmtenet ook bespreekbaar is voor bewoners.

Proeftuin en startwijk

De wijk Lariks-West is een proeftuin, waar volgens wethouder Dekker de nadruk ligt 'op het leren en experimenteren, hoe je huizen het beste van het gas afhaalt'. Er is geen richtdatum. Dat geldt wel voor startwijken. Het Rijk wil namelijk voor 2030 1,5 miljoen huizen van het gas af hebben.
Assen heeft de wijk Kloosterveen gebombardeerd tot startwijk. De vierduizend huizen zouden dan voor 2030 van het gas afmoeten, bij voorkeur met all electric warmtepompen. Hierover is veel commotie. Inmiddels is de gemeente in gesprek met de werkgroep Duurzaam Kloosterveen over de warmtetransitie, en hoe die het beste doorgevoerd kan worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl