Vraagtekens rondom renovatie Schouwburg Ogterop: 'Wat laten we sneuvelen?'

Schouwburg Ogterop in Meppel
Schouwburg Ogterop in Meppel © RTV Drenthe / Bastian van de Belt
Als de gemeente Meppel straks 18 miljoen euro uitgeeft aan de renovatie van Schouwburg Ogterop, wat betekent dat dan voor de andere voorzieningen in Meppel? Dat was de belangrijkste vraag over het grote project op de gemeenteraad-vergadering van vanavond. De komende week moet er nog veel opgehelderd worden.
Wethouder Henk ten Hulscher hoopt binnenkort de steun van de raad te vinden voor het miljoenenproject. In zijn plan legt de gemeente 13 miljoen euro in voor de renovatie. Het theater betaalt zelf 1,5 miljoen euro. De resterende 3,5 miljoen euro wil Ten Hulscher zoeken bij externe fondsen, maar hij wil niet de boer op zonder steun van zijn eigen gemeenteraad. "Het helpt mij en mijn opvolgers om tegen andere overheden te communiceren dat we bereid zijn om zelf te investeren."

Sneuvelen

Dat ging de meeste raadsleden toch te kort door de bocht. Zowel het CDA als de VVD besloten daarop een amendement in te dienen. CDA-raadslid Sandra Wolvekamp wil helder hebben welke offers de gemeente moet maken. 13 miljoen euro uitgeven betekent immers dat elders 13 miljoen gevonden moet worden. "Wij willen ook beter beeld in de andere investeringen die eraan zitten te komen. Dat zou ons helpen bij de afweging", aldus Wolvekamp.
VVD-fractievoorzitter Frank Perquin wil graag samen met Wolvekamp optrekken. "Dit voorstel voor Ogterop vind ik uitblinken in vaagheid", zei Perquin. "Ik wil weten wat voor impact de investering in Ogterop heeft op ons cultuurbudget, en ons algemene budget. Dan kan ik zelf berekenen welke voorzieningen er moeten sneuvelen om Ogterop in de benen te houden."

Vreselijke verschraling

Het doel is voor de meeste raadsleden wel duidelijk: de schouwburg mag niet verloren gaan. "Ogterop verliezen zou een vreselijke verschraling zijn", zei PvdA-raadslid Jolida Voetelink. "We moeten het maximale doen om Ogterop te behouden."
"Als raad zijn we het daarover eens", vulde Ina Booij (ChristenUnie) aan. "Alleen twijfelen we over de prijs daarvan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl