Gevangenen Veenhuizen slaan aan het vissen

Harkboot
De harkboot maakt het viswater bij de gevangenis vrij van overtollige plantengroei © Ministerie van Justitie
Gevangenen in Veenhuizen hebben er een nieuwe dagactiviteit bij: vissen. De Penitentiaire Inrichting (PI) Veenhuizen is de samenwerking met Sportvisserij Nederland aangegaan.
"Het is wetenschappelijk aangetoond dat vissen zorgt voor rust in je hoofd, dat is iets dat gedetineerden goed kunnen gebruiken", zegt plaatsvervangend vestigingsdirecteur Johan Koldenhof van PI Veenhuizen "Vissen is een zinvolle tijdsbesteding, zorgt voor zelfreflectie en leert je omgaan met successen en teleurstellingen."

Leren vissen

Eerder dit jaar zijn er al karpers uitgezet in het water van de gevangenissen Esserheem, Klein Bankenbosch en Norgerhaven. Zeven gevangenismedewerkers van PI Veenhuizen zijn door Sportvisserij Nederland opgeleid tot visinstructeur. Ook gedetineerden kunnen deze opleiding volgen. Ze leren dan verschillende vistechnieken, hoe ze moeten omgaan met de dieren, organiseren en samenwerken.
Een speciale viscommissie wordt verantwoordelijk voor het beheer van het viswater. Die bestaat uit gedetineerden, PI-personeel en een bestuurslid van Hengelsportvereniging Veenhuizen. Ze krijgen daarbij hulp van de Harkboot in Roden, dat de watergangen vrijhoudt van overmatige plantengroei. "Via de viscommissie leren gedetineerden verantwoordelijkheid te nemen. Ze ontwikkelen bestuursvaardigheden en doen ervaring op die ze straks als vrij burger kunnen benutten", zegt Koldenhof.
Na een goede samenwerking maken gedetineerden na hun vrijlating kans op een betaalde baan bij de harkboot.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl