Hitteplan opnieuw van kracht in Drenthe

Het Nationale Hitteplan is weer van kracht (Rechten: Pixabay.com)
Het Nationale Hitteplan is weer van kracht (Rechten: Pixabay.com)
DEN HAAG - Gezondheidsinstituut RIVM waarschuwt opnieuw voor flinke hitte in verschillende delen van het land de komende dagen. Ook in Drenthe lopen kwetsbare mensen weer extra risico.
Met een tweede hittegolf op komst zou volgens het RIVM iedereen extra aandacht moeten besteden aan kwetsbare mensen. Daarmee kunnen gezondheidsproblemen zoveel mogelijk beperkt worden.

Warmer dan dertig graden

Het zogeheten Hitteplan is behalve in Drenthe afgekondigd voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en Overijssel. Volgens het KNMI loopt de temperatuur in deze delen van het land de komende dagen op naar 30 tot 35 graden. Ook in de nacht wordt het niet veel koeler dan een graad of 20.
Volgens het RIVM zouden mensen lichamelijke inspanningen in de middag moeten beperken. Ook zouden ze de woning koel moeten houden met zonwering, ventilators of airconditioning. Daarnaast adviseert het RIVM mensen om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en zich goed te beschermen tegen de zon.

Extra aandacht

Vorige week maandag werd het hitteplan ook al 'geactiveerd', tot afgelopen zaterdag toen het weer wat koeler werd. Critici vinden dat het vol open deuren staat, maar het RIVM stelt dat het hitteplan meer dan tien jaar geleden is ingevoerd naar aanleiding van het hoge aantal doden onder ouderen in voorgaande jaren.
Een grote groep kwetsbare ouderen, zoals chronisch zieken en 85-plussers, heeft volgens het instituut wel degelijk extra aandacht nodig tijdens extreme hitte.
Dorre akkers, het hitteplan is opnieuw van kracht, Drentse gemeenten met stookverboden en waterschappen die maatregelen nemen. Het is warm en droog in Drenthe. In het
leest u al ons nieuws daarover.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl