Maisboer haalt mislukte oogst alvast van het land

NOOITGEDACHT - Maisboer Ben Eiten uit Nooitgedacht kiest eieren voor zijn geld en haalt nu al zijn maisoogst binnen, terwijl de mais nog helemaal niet klaar is voor de oogst.
De boer haalt langzaam een maiskolf van de plant en scheurt de blaadjes er vanaf. "De mais is nog veel te wit, te waterig en te klein", legt Eiten uit. "Toch oogst ik ze nu, aangezien ik niet verwacht dat het beter weer gaat worden. Als ik het laat staan dan wordt het alleen maar bruin en dat vinden de koeien niet lekker."

Koeienvoer

De boer gebruikt de mais als voer voor zijn melkkoeien. Financieel is het vroege oogsten een strop voor de boer. "We zullen in de winter het voedsel moeten aanvullen met ander voedsel of de melkopbrengst is minder."
Eiten hoopt dat zijn verlies wordt gecompenseerd. "Dat er schade is, dat is meer dan duidelijk. Daar hoeft niemand een kenner voor te zijn."

Crisismaatregelen

Eerder wilde LTO al crisismaatregelen. Zo zouden boeren langer en meer moeten beregenen. De aanleiding van de oproep is de extreme droogte die Nederland al weken in zijn greep houdt.
Dorre akkers, het hitteplan is opnieuw van kracht, Drentse gemeenten met stookverboden en waterschappen die maatregelen nemen. Het is warm en droog in Drenthe. In het
leest u al ons nieuws daarover.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl