Afvalbrand Nieuw-Dordrecht geblust

In de wijde omtrek waren de rookwolken te zien (Rechten: De Vries Media)
In de wijde omtrek waren de rookwolken te zien (Rechten: De Vries Media)
NIEUW-DORDRECHT - De grote brand bij een recyclingsbedrijf in Nieuw-Dordrecht is geblust. Rond half tien gisteravond kon de brandweer het signaal 'brand meester' geven, laat de gemeente Emmen op haar website weten.
De brand ontstond afgelopen woensdag in een afvalberg en dreigde over te slaan naar andere materialen in de buurt. Brandweerlieden zijn tot gisteravond continue bezig geweest met het blussen van de brand en kregen daarbij onder meer hulp van een blushelikopter van het leger.

Lees meer: Zeer grote brand bij recyclingbedrijf in Nieuw-Dordrecht

Gisteren werd de afvalhoop met behulp van kranen uit elkaar getrokken, om zo het vuur ook binnenin de bult te kunnen doven.

Schadelijke stoffen

Door het brandende afval kwam er erg veel rook vrij en in de wijde omgeving konden de dikke zwarte rookwolken worden gezien.
Er wordt nog onderzoek gedaan naar het vrijkomen van schadelijke stoffen. Het is volgens de gemeente mogelijk dat er bij de brand dioxines zijn vrijgekomen. Dat zijn stoffen die vrijkomen als er iets verbrandt en schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De gemeente roept omwonenden op geen groenten en fruit uit de eigen tuin te eten tot het onderzoek is afgerond.

Boeren bezorgd

Landbouworganisatie LTO Noord wil dat er een breed onderzoek komt naar de effecten van de brand op de landbouw in het gebied. De boeren maken zich zorgen dat schadelijke stoffen op de gewassen terecht zijn gekomen.
Volgens Nieuwe Oogst raadt Waterschap Vechtstromen aan voorlopig niet te beregenen, omdat rookdeeltjes door het beregenen in de gewassen kunnen neerdalen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.