Stelling: Ik weet wat er moet gebeuren als reanimatie nodig is

210515_eriksen
De Deen Christian Eriksen wordt afgevoerd nadat hij plots ineenzakte in het EK-duel tegen Finland © ANP
Wekelijks krijgen zo'n driehonderd mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als jij iemand op straat ziet die acute hulp nodig heeft, weet jij dan hoe je moet reageren?
Veel mensen weten dat niet, zegt het Rode Kruis. Bijna driekwart van de Nederlanders weet niet goed wat ze moeten doen als iemand een hartstilstand krijgt. Als er binnen zes minuten juist gehandeld wordt, stijgt de overlevingskans van het slachtoffer met vijftig procent. "Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten hoe ze moeten reanimeren", aldus de hulporganisatie.

Eriksen-effect

Het incident dat de Deense voetballer Christian Eriksen zaterdagavond overkwam, heeft veel mensen wel aan het denken gezet. Op televisie was te zien hoe Eriksen tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland ineen zakte en gereanimeerd moest worden. Inmiddels gaat alles weer goed met hem, liet hij vanochtend via Instagram weten. Dat allemaal dankzij adequaat handelen van hulpverleners.
Het Rode Kruis en de Hartstichting kregen na het incident veel nieuwe aanmeldingen binnen voor EHBO-cursussen en burgerhulpverlening. Ook zochten mensen op de sites vaker naar informatie over reanimatie en het thema hartstilstand dan normaal. Ook bekeken duizenden mensen de uitlegvideo van het Rode Kruis hoe je moet reanimeren op YouTube.

Wat te doen in nood

Het incident met Eriksen heeft veel mensen dan ook aan het denken gezet. En jij, weet jij wat je moet doen als iemand in nood gereanimeerd moet worden?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl