Vrijheidsberoving hulpverleenster: tbs geëist tegen verwarde vrouw uit Zuidlaren

rechtbank_bordje_officier_van_justitie
Het OM eist tbs met dwangverpleging tegen de Zuidlarense © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Een 60-jarige vrouw uit Zuidlaren moet tbs met dwangverpleging krijgen, omdat ze in november vorig jaar in haar huis een psychiatrisch verpleegkundige korte tijd heeft gegijzeld. Dat wil het Openbaar Ministerie. De vrouw, die onder meer een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft, wilde worden opgenomen, maar de verpleegkundige kon geen psychiater bereiken.
De vrouw heeft al veertig jaar psychische problemen en heeft ook al eerder tbs met dwangverpleging gehad, nadat ze was veroordeeld voor brandstichting. Na de tbs, die in 2011 werd beëindigd, woonde de vrouw nog een aantal jaren op het terrein van Lentis, maar sinds 2017 woonde ze op zichzelf in Zuidlaren.

Mes

Ze werd nog wel behandeld door Lentis en belde in november vorig jaar op, omdat het niet goed ging. Ze wilde een crisisplaatsing in een kliniek. Volgens de vrouw stond er in haar behandelplan dat ze daar altijd om kon vragen. Lentis stuurde de psychiatrisch verpleegkundige om met de vrouw te praten. Zij kende de Zuidlarense niet.
Volgens haar liet de 60-jarige vrouw al snel een mes zien, die onder de bank lag. Toen de verpleegkundige ging bellen voor overleg met een psychiater, kreeg ze niemand te pakken. Ze vertelde dit aan de Zuidlarense en wilde weggaan. Maar die pikte dat niet. De vrouw versperde de verpleegkundige de weg en dreigde haar of zichzelf met het mes te steken.

Diepe indruk gemaakt

Een paar minuten later liet ze de geschrokken Lentis-medewerkster toch gaan. Die vertelde in de rechtbank dat ze in haar werk al veel heeft meegemaakt, maar dat de vrijheidsberoving diepe indruk heeft gemaakt. Ze wordt behandeld door een psycholoog en heeft geen plezier meer in haar werk.
Het slachtoffer eist ruim 1500 euro schadevergoeding. De vrouw uit Zuidlaren betuigde spijt, maar zei er wel bij dat de situatie ook voor haar heel vervelend was, omdat ze niet de hulp kreeg die haar was beloofd. Ze wil zelf graag tbs met dwangverpleging, zei ze tegen de rechters. "Als ik op mezelf woon gaat het steeds weer mis."
Uitspraak: 29 juni.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl