Zwarte cijfers voor Noordenveld, wethouder voorziet zware tijden

Geld
Geld © Pixabay
De gemeente Noordenveld mag het jaar 2020 dan weliswaar met een positief resultaat van 943.000 euro hebben afgesloten, wethouder Alex Wekema waakt voor al te veel optimisme. "Als je door de cijfers heen kijkt, zie je een negatief resultaat", liet de wethouder financiën weten.
Volgens Wekema zorgen een aantal meevallers voor dit op het oog positieve resultaat. "Zo hebben we voor vijf ton aan grond verkocht en hebben we onze reserves kunnen aanspreken", schetst hij. "Een aantal administratieve handelingen maakt dat we nu meer dan 9 ton overhouden. Maar de toekomst is bepaald niet rooskleurig."

Bittere tijden

Zo kwam Noordenveld alleen al op het Sociaal Domein in 2020 445.000 euro te kort. "Onze reserve is geslonken naar 1,1 miljoen euro. Als je dat bij elkaar optelt, zie je dat het resultaat niet zo positief is als het lijkt", aldus Wekema.
De herverdeling van het Gemeentefonds baart Wekema zorgen. Volgens de wethouder komt Noordenveld er absoluut niet goed af. "Mochten die plannen doorgaan, dan verwacht ik bittere tijden", aldus de wethouder, die wel benadrukt dat het positieve resultaat over 2020 de gemeente tenminste enige lucht verschaft.

Keuzes maken

Ook corona had het afgelopen jaar grote invloed op de financiële huishouding van de gemeente. "Toch hebben we het afgelopen jaar veel weten te bereiken", benadrukt Wekema. Zo wijst hij op het winnen van de Erfgoedprijs en de doorontwikkeling van de Health Hub.
Inmiddels werkt het college aan de begroting voor de komende jaren en aan een perspectiefschets. "Die schets moet de gemeenteraad straks enige richting meegeven, waarna zij aan de slag gaan met hun prioriteiten. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden."
Eind juni verwacht het college de perspectiefgids klaar te hebben. Op 7 juli wordt deze besproken in de Noordenveldse gemeenteraad.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl