Zoek het uit! - Waar komt de naam Peize vandaan?

PEIZE - Voor onze zomerrubriek trappen we af in het noorden van de provincie, in Paais, oftewel Peize. We gaan naar de centrale plek van het dorp, de Johanneskerk, en vragen aan Jacob Bezema, voorzitter van de historische vereniging, waar de naam Peize vandaan komt.
"De oudste documenten van Peize komen uit 1176. Maar toen heette het hier Pezie." vertelt Bezema. "In de jaren erna werd de naam Pezie verbasterd en kwamen er steeds andere namen. Ook kwamen er mensen die het anders uitspraken."
Zoals bijvoorbeeld de Friezen. "Zij hadden het over Pedge. Weer heel wat anders." Om de naam Peize te verklaren, moeten we terug naar het begin: naar de allereerste naam. Pezie dus. "Pezie staat voor Pedde Side oftewel 'kant van het moeras'. Het dorp is ontstaan op de rand van een zandhoogte. Rondom het dorp was een moeras en daar is die naam door ontstaan", verklaart Bezema.

Zoek het uit! zomerrubriek

De zomerrubriek van Zoek het uit! is elke dag op Radio Drenthe te horen na 16.00 uur en is om 17.00 uur in onze tv-uitzending van Drenthe Nu te zien. Ook verschijnt het verhaal elke dag om 16.00 uur hier op onze website, zodat je het nog rustig terug kan lezen.

Zoek het uit!

Met onze rubriek Zoek het uit! willen we door jou aan het werk gezet worden. Wij gaan aan de slag met de door jou ingestuurde vragen. Heb jij ook een vraag over je woonplaats, regio of iets anders dat te maken heeft met Drenthe? Stel je vraag!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl