Zoek het uit! - Waarom wordt het hier 'Knarphoorn' genoemd?

EMMEN - “Ik woon al meer dan vijftig jaar op de plek die in de volksmond ‘Knarphoorn’ wordt genoemd. Hoe komt men aan deze naam?" Deze vraag kregen we binnen van Harm Elling.
De plek waar hij het over heeft ligt aan de Emmerhoutstraat. Een straat tussen Emmerschans en Weerdingen, daar waar de Oude Roswinkelerweg de Emmerhoutstraat kruist.

Met de auto in de sloot

Als je vroeger in Knarphoorn uit de bocht vloog en in de sloot belandde, en dat gebeurde nog wel eens, dan belde je het alarmnummer en vertelde je dat je bij Knarphoorn in de sloot lag. En dan wist iedereen waar je was. “Ja hoor geen enkel probleem”, zegt Grietus Ensing lachend. “In de verre omtrek wist iedereen precies waar deze plek was. Maar als je nu 112 belt en het hebt over Knarphoorn dan weten ze je niet te vinden.”
Ensing woont zelf aan de Emmerhoutstraat. Hij heeft het nooit over Knarphoorn. En ook zijn familie die er vroeger woonde gebruikte de term Knarphoorn nooit. “Ik ken het wel, het is echt een volksnaam een soort bijnaam of zelfs scheldnaam. Maar in 1634 was er hier al sprake van Emmerhout.”

Waar komt het vandaan?

Maar waar komt Knarphoorn dan vandaan? Er zijn volgens Ensing twee theorieën. “Meester Buiskool, ooit hoofd van de school in Weerdinge heeft er een boekje over geschreven. Hij heeft het over het knerpen, of knarpen, van de ploegijzers in de grond. Er liggen hier heel veel stenen in de grond. Maar knarpen is ook klagen en hoorn betekent heuvel dus dan betekent Knarphoorn klaagheuvel. Hier ligt niet echt een heuvel, maar hierachter richting Weerdinge ligt het wel wat hoger dan het omliggende land.”

Zoek het uit! zomerrubriek

De zomerrubriek van Zoek het uit! is elke dag op Radio Drenthe te horen na 16.00 uur en is om 17.00 uur in onze tv-uitzending van Drenthe Nu te zien. Ook verschijnt het verhaal elke dag om 16.00 uur hier op onze website, zodat je het nog rustig terug kan lezen.

Zoek het uit!

Met onze rubriek Zoek het uit! willen we door jou aan het werk gezet worden. Wij gaan aan de slag met de door jou ingestuurde vragen. Heb jij ook een vraag over je woonplaats, regio of iets anders dat te maken heeft met Drenthe? Stel je vraag!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl