Tom Dumoulin wint Gouden Pijl Emmen

WIELRENNEN - Tom Dumoulin heeft de 41e Gouden Pijl gewonnen. Na een sprint met Niki Terpstra kwam de nummer twee van de Tour de France als eerste over de streep in Emmen.
Dylan Groenewegen, die in juli twee etappes wist te winnen in de Tour, won de sprint van het peloton en finishte als derde.

Bauke ontsnapt
Na veel mislukte vluchtpogingen ging Bauke Mollema er uiteindelijk vandoor. Hij kreeg gezelschap van Koen de Kort en Assenaar Marc de Maar. In de finale werd het trio ingerekend door het peloton. Dat was het moment voor Dumoulin en Terpstra om er samen vandoor te gaan. 

Mollema werd in Emmen uitgeroepen tot meest strijdlustige renner. Hij kreeg daarvoor de Peter van Putten Prijs. Van Putten, destijds chef-sport van de Emmer Courant, nam in 1976 het initiatief tot de eerste Gouden Pijl. Hij overleed in 2002. 

Nieuwe opzet
Dit jaar werd het profcriterium voor het eerst op zondag verreden en kende het een nieuwe opzet. Dit jaar moesten de renners drie keer in actie komen. Naast het gebruikelijke criterium stonden ook een puntenkoers en een tijdrit op het programma. De tijdrit werd gewonnen door Terpstra. De puntenkoers was een prooi voor sprinter Groenewegen.

Meer publiek dan vorig jaar
Scheidend bestuurslid Albert Scheper meldde dat er 35.000 tot 40.000 mensen langs de kant stonden in Emmen. Dat waren er een stuk meer dan vorig jaar. Toen regende het overigens tijdens de Gouden Pijl.
Deel dit artikel: