Werkstraf en rijontzegging voor dodelijk ongeval Kasper Wulff

De ravage na het ongeval waarbij Kasper Wulff om het leven kwam (Rechten: Persbureau Meter)
De ravage na het ongeval waarbij Kasper Wulff om het leven kwam (Rechten: Persbureau Meter)
HOOGEVEEN - Een 52-jarige man uit Elim krijgt 180 uur werkstraf, plus drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar, voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval waarbij Kasper Wulff om het leven kwam.
Ook krijgt de Elimmer een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar met een proeftijd van twee jaar.
Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk en een rijontzegging van drie jaar, waarvan één voorwaardelijk. De advocaat van de man uit Elim pleitte voor vrijspraak.

Lees meer: Veroorzaker dodelijk ongeluk A37 had te veel gedronken

De 43-jarige Kasper Wulff werd op 27 december 2016 doodgereden terwijl hij op de vluchtstrook van de A37 stond. Hij was zijn vader gaan helpen die een ongeluk had gekregen bij knooppunt Hoogeveen. Een politieauto stond ook op de vluchtstrook, om het verkeer te waarschuwen.
De man die terechtstaat voor de dood van Kasper Wulff verloor de macht over het stuur bij een inhaalmanoeuvre. Volgens getuigen kwam hij met hoge snelheid aangereden. Hij raakte eerst een politieauto, daarna de auto van de vader van Wulff en vervolgens het slachtoffer, die daardoor de berm in werd geslingerd. Kasper Wulff was op slag dood.

Alcohol

De rechtbank oordeelde dat de man zijn snelheid had moeten verminderen toen hij zag dat er een ongeluk was gebeurd. "Door welke oorzaak de onoplettendheid van verdachte precies werd veroorzaakt blijft onduidelijk", volgens de rechter die het gedrag daarom toeschrijft aan het gebruik van alcohol.
Alcohol is volgens de rechter ook niet de hoofdoorzaak van het ongeluk. "Hoewel verdachte zichzelf in de positie bracht dat hij abrupt moest uitwijken, was die actie samen met remmen de enige manier om een botsing met de auto voor hem te voorkomen." Dat de man uit Elim daarbij de macht over het stuur verloor valt hem volgens de rechter niet aan te rekenen. Mede daarom legt de rechter alleen een voorwaardelijke celstraf op.
Als de man uit Elim binnen twee jaar opnieuw de fout in gaat moet hij die celstraf uitzitten, anders niet. Uit een rapport van de reclassering blijkt dat de man geen problematisch alcoholgebruiker is. Bovendien is hij nooit eerder met justitie in aanraking gekomen.

Nabestaanden

De nabestaanden van Kasper Wulff vinden de lage straf onbegrijpelijk en hopen dat het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat. Het is nog niet bekend of het OM dat ook doet.

Sterk bier

De 52-jarige man uit Elim die Kasper doodreed kon zich tijdens de behandeling van de zaak niets meer herinneren van het ongeluk. De man was op weg naar Hoogeveen om zijn vrouw en dochter op te halen. Hij verklaarde dat hij bijna een halve liter zwaar bier had gedronken tijdens het eten koken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.