Raadsmeerderheid steunt plan vakantiepark Gasselte, ondanks kritiek

Resort Gasselte
Op deze plek moet het resort gebouwd worden © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
Een meerderheid van de gemeenteraad van Aa en Hunze is voor het plan om een nieuw vakantiepark te bouwen langs de N34 bij Gasselte. Dat bleek vanavond tijdens de raadsvergadering.
Coalitiepartijen Combinatie Gemeentebelangen en VVD en oppositiepartij CDA steunen het plan van ontwikkelaar MI Vastgoed. Genoeg voor een ruime meerderheid. De drie andere partijen zijn tegen het plan.

Zeventig huisjes

Projectontwikkelaar Joost Mellies van MI Vastgoed wil op het voormalige terrein van Motel Gasselterveld aan de Bosweg. een vakantiepark met zeventig huisjes en een hotel bouwen. Dat zijn zestien huisjes meer dan nu in het bestemmingsplan is toegestaan. In totaal moet het resort plaats bieden aan zeshonderd bedden.
Op de plannen van Mellies is kritiek van verschillende inwoners van Gasselte. Een petitie tegen het vakantiepark vanuit het dorp is meer dan duizend keer ondertekend door mensen uit het hele land. Tegen de plannen zijn 38 zienswijzen ingediend, maar die zijn door de gemeente aan de kant geschoven.

'Gemeente doet wat ondernemer wil'

Elien Nijland, een van de initiatiefnemers van de petitie, had flinke kritiek op de gemeente tijdens een betoog voorafgaand aan de raadsvergadering.
"Hoe kan het dat de gemeente al die 37 zienswijzen en meer dan duizend handtekeningen uit Gasselte naast zich neergelegd heeft? De gemeente doet wat de ondernemer wil", zegt Nijland. Ze beticht de gemeente van slechte besluitvorming en hint naar een gang naar de Raad van State.

Buitenspel

De bewoners worden volgens Nijland buitenspel gezet, terwijl draagvlak zou ontbreken. Hoopvol dat haar woorden een verschil zullen maken, lijkt ze niet te zijn. Nijland: "De gemeenteraad zegt toch wel ja, want de partij van de wethouder heeft zelf al tien van de elf benodigde stemmen."
Haar betoog kan op steun rekenen van plaatsgenoot Geert Kroezenga, die vooral de grootschaligheid van het vakantieparkplan bekritiseert. "Toerisme en recreatie is prima, maar dat moet niet het gewone leven gaan overheersen", zegt hij.

Kritiek uit raad

Kritiek is er ook van de PvdA, GroenLinks en D66. "Laat geld niet uitsluitend onze drijfveer zijn maar stel onze bewoners en onze natuur voorop", zegt D66-fractievoorzitter Arie Fonk.
PvdA-er Bert Hadderingh vraagt zich hardop af of een kleiner plan niet beter zou zijn. En Lukas Koops van GroenLinks vraagt onder meer aandacht voor de verkeerssituatie in Gasselte. Koops: "Met meer verkeer zal de hoeveelheid CO2 en stikstof toenemen."

'Ondernemers hebben baat'

Een tegengeluid is er overigens ook, van manegehouder Jos Krapels. Hij gebruikt zijn inspreektijd om als ondernemer zijn stem te laten horen. Hij is blij dat het 'verpauperde hoekje' bij Gasselte eindelijk een invulling krijgt.
Krapels: "Ik heb de indruk dat er veel winst valt te behalen voor ondernemend Gasselte en verwacht dat het een prachtig uithangbord voor Gasselte en onze omgeving wordt. Ondernemers zullen ervan gaan profiteren."

Handtekeningen uit Zeeland

Wethouder Henk Heijerman (CGB) zegt de kritiek van omwonenden te hebben gehoord, maar denkt dat het vakantiepark een toevoeging wordt voor de hele gemeente. Hij pareert de kritiek dat er te weinig is geluisterd naar de petitie met duizend handtekeningen.
"Nog geen honderd ondertekenaars komen uit Gasselte. Maar er waren ook handtekeningen uit Limburg, Zeeland en Den Helder", aldus Heijerman, die zegt dat aan de postcodes te hebben gezien.

Parkeerchaos

De angst voor drukte komt volgens de wethouder vooral door de afgelopen zomer, waarin de zwemplassen het Gasselterveld en 't Nije Hemelriek overspoeld werden door dagjesmensen.
Gevolg: totale parkeerchaos. Maar volgens de wethouder zullen zulke situaties waarschijnlijk tijdens een beperkte periode voorkomen. Ook wijst hij op de positieve gevolgen van het plan, dat volgens hem tot tientallen banen zal leiden.
Oproepen aan de wethouder om opnieuw met tegenstanders in gesprek te gaan, leiden tot niets. Hij ziet het niet zitten om dat in deze fase nog te doen, tot teleurstelling van een aantal partijen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl